Родственик на Ванга представи „Случаят Ванга - един различен поглед
Родственик на Ванга представи „Случаят Ванга - един различен поглед / archive.dariknews

На 11 октомври в Галерия-дарение "Светлн Русев" беше представена книгата на Николай Стоянов „Случаят Ванга - един различен поглед".

„Аз не исках да я пиша тази книга дълги години. Тогава излязоха много - коя от коя по-неточна, коя от коя по-комерсиална. Имаше и едно-две сериозни изследвания, но като цяло бяха повърхностни книги.

Родственик на Ванга представи Случаят Ванга  един различен поглед"
netinfo

Николай Стойков сподели, че баща му много е настоявал той да напише тази книга и по-късно решил да изпълни повелята на баща си - вече покойник и е разказал всичко онова, на което е бил свидетел - той и родът му, но вкарвайки го в синхрон със сложното време, в което живя Ванга и със всичките сложнотии около нея.

Николай Стоянов поясни, че известно време Ванга е била „водена" като обект на научно изследване: „Когато беше станала толкова известна, че беше неудобно да се прикриват нейните способности, решиха да легализират историята като сложиха на д-р Лозанов и „Института по парапсихология" една табелка „Обект на научни изследвания" и я назначиха като чиновник в общината".

„Тази книга е до такава степен различна и индивидуална като преживяване, че всеки един опит да бъде повторно представена тя и нейния автор, ще бъде едно второ, преработено и развалено нейно издание. Това, което се разказва в нея е много ралично от това до тук казано за Ванга", сподели акад. Светлин Русев, който заедно с бившия вътрешен министър и народен представител Румен Петков бше специален гост на срещата.

Родственик на Ванга представи Случаят Ванга  един различен поглед"
netinfo

„Вдъхновението дойде от моето добро познаване на живота на Ванга и това, че сме живяли дълги години и съм бил близо до нея и то в моите детски години, когато човек има най-интересен поглед. Тогава аз разбрах, че освен нашия живот има възможни и други светове и че винаги някой друг следи, какво правим и след това предстои съответното възмездие", каза авторът.

„Истината води разказа напред", каза Николай Стоянов, запитан трудно ли се пише за Ванга. „Когато разказваш истински неща се получва - когато разказваш неистински се мъчиш"...

В "Случаят Ванга" авторът разказва повествованието от първо лице и книгата е направена под формата на отваряне на врати на нещо като голям замък и там е описано, какво има в една или друга стая.

„За България Ванга е светица и беше човек, който никога не е казвал гневна дума за българския народ. Ванга беше човек, който все казваше, че България ще се оправи и че ние имаме бъдеще. На Ванга се приписваха много неща, но тя казваше сериозните неща там, където трябва. Николай Стоянов каза, че например Леонид Брежнев се е срещал с нея много отдавна...

На въпрос „Има ли наследници Ванга по отношение на нейните способности той каза: „За сега няма... ще се разбере..."

Николай Стоянов е роден през 1948 г. в град Карлово - автор е на 15 книги в проза, между които сборикът от разкази „Нощна връзка".