/ Община Левски
Родственици на Васил Левски представиха книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола".

Град Левски празнува в деня на 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата

Кметът на Община Левски Любка Александрова  изрази радостта си, че честването на рождената дата Апостола на свободата, който е патрон на града започва с представяне на книга за Васил Левски.

Община Левски

"За нас е чест да бъдем в града с името на Апостола пред 182-та годишнина от рождението му", споделиха Васил Караиванов - внук и Стефан Караиванов - правнук на първия братовчед на Апостола-Васил Караивонов.

Община Левски

Те призоваха "да помним гениалния карловец, да отстояваме идеите на Левски, това е отговорност и мисия на родствениците на Васил Левски, на всички българи".
Книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола" е третото преработено издание.

Община Левски

Първото издание излиза още през 1987 г. и тиражът веднага е изчерпан. В книгата са спомените на първия братовчед на Апостола Васил Караиванов, събрани от неговия син д-р Петър Караиванов, множество писма и документи.

Община Левски

Васил Караиванов е най-верен съратник на Левски, собственик на Караивановия хан, наречен Ханът на Апостолите, защото Левски е отсядал там много пъти и в него са идвали Каблешков, Бенковски, Волов за подготовката на Априлското въстание. Васил Караиванов е и първият кмет на Карлово, избран на 16 януари 1878 г., месец и половина преди официалното Освобождение на България турско робство, разказа Стефан Караиванов и посочи, че той е и първият демократично избран кмет в България.

В Карлово тази дата е празник за общината.  араиванов се спря подробно на събития и факти документирани в книгата, показа старите събрани записки и копия на документи, които имаха възможност да видят присъстващите на срещата с родствениците на Васил Левски.

Община Левски

Община Левски

Община Левски