РИОСВ Плевен изпрати лебед и сова в Спасителния център в Стара Загора
РИОСВ Плевен изпрати лебед и сова в Спасителния център в Стара Загора / netinfo

Две птици са изпратени от РИОСВ Плевен на 2 януари в Спасителния център в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на инспекцията. Едната птица – лебед, е намерена от Любомир Спридонов и Богдан Бочев в района на ясенските блата, след което те са сигнализирали в РИОСВ Плевен. Същият ден деца от село Горни Дъбник предоставили на служител в инспекцията две горски ушати сови, които не можели да летят. Едната е умряла, а другата е изпратена и настанена в старозагорския Спасителен център в неделя и в момента се възстановява успешно.

От РИОСВ напомнят, че лебедите и горските ушати сови са видове, защитени от Закона за биологичното разнообразие. Всички защитени от този закон видове не трябва да бъдат обезпокоявани, преследвани, улавяни, убивани, препарирани, да не се развалят убежищата и гнездата им. Забранено е още да бъдат вземани от естествената им среда и отглеждани като домашни любимци. Ако бъде намерен защитен вид в безпомощно състояние, трябва да бъде уведомена съответната РИОСВ.

Сигналите за намерени защитени видове в безпомощно състояние може да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ Плевен 064 806-951 или на дежурния мобилен телефон – 0886 399 054