gora
gora / dariknews.bg
Седмицата на гората в Ловеч ще бъде отбелязана на 5 април, сряда. Тържествата ще започнат с поднасяне на венци и цветя пред паметника на лесовъда Никола Василев, пионер в залесителното дело.
 
Регионалната дирекция по горите в Ловеч, в чийто обхват попадат Ловешка и Плевенска област, е на девето място в страната по обем ползване на дървесина, съобщи директорът инж. Павли Богдански. През 2016 г. са отсечени общо над 300 хил. куб. метра. Значително намалява в последните години залесяването, но това е така заради даването на предимство на естественото възобновяване на горите, за което благоприятстват и природните условия в района, коментира инж. Богдански. През миналата година в държавни горски територии са залесени 1616 дка, а в общинска собственост – 791 дка.
 
На седем частни лесовъди, практикуващи в Ловешка и Плевенска област, лицензите са били отнети през миналата година заради нарушения по Закона за горите. Регистрираните лесовъди са над 450, а общо съставените актове са 61 на 27 специалисти. Издадените електронни позволителни за сеч през годината са 4056. След извършени проверки от горските има 13 заповеди за спиране на сечта и за обезсилване на позволителните.
 
Служителите на Регионалната дирекция по горите и държавните горски стопанства са съставили повече от 3000 акта за установяване на административно нарушение и близо 200 констативни протокола. От тях на прокуратурата са изпратени 70 сигнала за нарушения на Закона за горите от неизвестен извършител. Издадени са 2120 наказателни постановления, в съда са обжалвани 117 и 12 от тях са отменени. На прокуратурата са изпратени още около 1400 акта за преценка за наличие на престъпление. От образуваните 104 досъдебни производства 22 са приключили с осъдителни присъди, като две от тях са ефективни. Отнети в полза на държавата са четири камиона, 50 други моторни превозни средства, 44 каруци, 171 пространствени куб. метра дърва и 95 моторни триона.
 
От организиран ловен туризъм приходите през миналата година са повече от 170 хил. лв., съобщи още инж. Павли Богдански. Регионът е посетен от 63-ма чуждестранни и много български ловци. Най-много са оценените трофеи от дива свиня, а най-качествени са от благороден елен.
 
Регионалната дирекция по горите в Ловеч отчита успешно изпълнение на програмата за разселване на дивеч. За близо 100 хил. лв. от ловците са купени и разселени повече от 15 хил. фазана. Утвърден е и допълнителен план за ползването им в ловностопанските райони.
 
Към 31 януари т.г. са отстреляни 48 благородни елена, 28 лопатара, над 3500 диви свине, 210 сърни. При дребния дивеч и хищници най-много са пъдпъдъците – близо 40 хил., и гургулиците – над 15 хил. Ловците имат в актива си и два вълка.