Р.Петков: Чуждестранен инвеститор иска да купи проекта АЕЦ Белене
Р.Петков: Чуждестранен инвеститор иска да купи проекта АЕЦ Белене / dariknews.archive

"Има постъпило искане в Министерски съвет, да бъде закупен проекта "Белене" като потенциалният инвеститор не е от руски произход и е декларирал, че не търси от държавата гаранции за финансовите ресурси, които ще бъдат инвестирани в проекта, както и договор за изкупуванета на ел. енергията и е готов да работи за изграждане на сега утвърдения лиценз". Това каза зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков на среща с медии в пресклуба на БТА в Плевен.

Румен Петков каза още, че чуждестранният инвеститор знае, че лицензът за оценката за въздействие върху околната среда е изтекъл.
"Правителсвото тябва по най-бърз начин, след като направи своите проучвания, свързани с инвеститора, да го покани на разговори и в парламентарната група на АБВ ще бъде обсъдено бъдещо питане до министъра на енергетиката или към министър председателя, тъй като това е стратегически въпрос за България".

Според Петков е необходимо след запознаване с конкретното съдържание на питането, да се премине към ефективни преговори с цел издаване на нов лиценз за въздействие върху околната среда и да се отиде към конкретно решение.
Румен Петков каза, че отговорността ще лежи на това правителсво и от АБВ ще настояват за решаване на проблема по добрия за страната начин.