Проучване за влиянието на тютюневия дим в Ловеч
Проучване за влиянието на тютюневия дим в Ловеч / dariknews.bg

С помощта на директорите на четири детски заведения в Ловеч се проведе проучване за влиянието на тютюневия дим и други фактори на околната среда, влияещи върху здравето и развитието на децата. Целта на анкетата е разработване на профилактични мерки за опазване и подобряване здравето на децата. Това съобщиха от РЗИ-Ловеч.

Проучването обхваща извадка от 100 деца на възраст от 3 до 6г., приблизително разпределени еднакво по пол и възраст. Анкетата е анонимна, попълва от родители и включва 72 въпроса разделени в няколко раздела:

1.Общи данни за детето и здравословно състояние - пол, възраст, ръст и тегло при раждане, жилищни условия при които живее детето, боледувало ли е от инфекции на горни дихателни пътища, колко пъти е посещавало болница по повод на някакво заболяване, установени диагнози от лекар.

2.Данни за родители - майка, баща /настойници, приемни родители/ - възраст, професия, пушачи, непушачи, пушене по време на бременност, пуши ли се в къщи при детето.

3.Данни за други членове на семейството, живеещи с детето - пушачи, непушачи пушене в къщи при детето. Въпросите в този раздел касаят родителските нагласи и практики като част от проучване на влиянието на тютюневия дим и други фактори на околната среда върху здравето и развитието на децата.

Всички раздели бяха попълнени от родители и въведени електронно от експерт от РЗИ - Лоееч.
Предстои обработване на резултатите от НЦОЗА изготвяне на анализ, съответни профилактични мерки за опазване и подобряване здравето на децата и предоставяне на участващите в анкетирането детски градини.