Прочетете вестниците тук !
Прочетете вестниците тук ! / netinfo
Признаха Плевен за родното място на българската космонавтика, пише на първа страница вестник “Посредник”. Това не е случаен факт, тъй като във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия са учили двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров. На 12 юли в Плевен ще бъде даден стартът на национален турнир на тема: “Практико-приложни аспекти на космическите изследвания и тяхното използване в решаването на конкретни въпроси от интерес на вашата страна.”

Скочи цената на хляба в Ловешко, съобщава още “Посредник”. До средата на седмицата жътвата в Ловешко ще приключи, смята директорът на Областна дирекция “Земеделие и гори” инж. Николай Трифонов. До 5 юли са прибрани 76% от реколтата пшеница. Въпреки по-слабата реколта, производителите били доволни, тъй като пшеницата се изкупувала по 300 лева за тон. В същото време най-големият производител на хляб в Ловеч – “Мелиса” ООД, обяви, че вдига цената на хлаба с 0.10 стотинки. От понеделник 700 грама хляб “Добруджа” ще струва 0.80 стотинки. Половинкилограмовият типов хляб пък скача от 0.45 на 0.55 стотинки. Повишението се налагало заради скока в цените на брашното, обясняват производители.

Нещо любопитно от вътрешните страници на вестника. “Крум и в Плевен вече е хан”. Спомняте си от години улицата се именова “Цар Крум”, макар че в регистрите на общината името е правилно “Хан Крум”. Грешката е поправена. Крум и в Плевен вече е хан.

Какво пише “Посоки”. Плевенските каратистки Емануела Ангелова, Деница Панталеева и Адриана Ганева спечелиха бронзов медал за България от Балканиадата в Румъния. В столицата Букурещ на северната ни съседка се проведе балканското първенство за деца, юноши и девойки младша възраст. Според специалистите тазгодишният шампионат е бил най-силният през последните няколко години. В надпреварата сили мериха 600 състезатели от България, Турция, Гърция, Македония, Албания, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и домакините - Румъния. Бедствено положение обявиха в Кнежа, разбираме от страниците на вестника. Причината за това незапомнено досега действие на общински кмет е продължилата от началото на годината до момента суша в региона. Според Шарабански това е станало по искане на кооперации и арендатори. Комисия от общината, назначена от него, е проверила парцел по парцел ситуацията и е установила, че 70 - 80 на сто от царевицата и 50 на сто от слънчогледа загиват. Доклад на комисията до кмета гласи, че “при липса на дъжд в близките няколко дни пролетниците ще бъдат унищожени 100 на сто”.