Премиера по творби на полски автор излиза на ловешка сцена
Премиера по творби на полски автор излиза на ловешка сцена / Снежина Зомер

В необичайни роли влизат актьори от Музикалния и Кукления театър в Ловеч в новия спектакъл „Ден и нощ" по текстове на полския автор Славомир Мрожек. Премиерата е на 30 юни от 19,00 часа в Ловчанско читалище „Наука". Случайното съвпадение, че само ден преди това авторът има 80-годишен юбилей, е повод спектакълът да бъде посветен на тази годишнина, обясни режисьорът Снежина Зомер.

Спектакълът се реализира по проект „Летен ден" на Клуба на дейците на културата в партньорство с Ловчанското читалище. Проектът се финансира по програма на Фонда за подкрепа на дебютни проекти, която се реализира съвместно от Национален фонд "Култура", фондация "Арт Офис" и сдружение "Терра Алтера".

В основата на постановката "Ден и нощ" са две пиеси на известния полски сатирик и абсурдист Славомир Мрожек. Въпреки че са писани преди около 30 години и двете пиеси звучат актуално и днес с проблемите за тоталитарното общество, което все още не си е отишло /"Чаровна нощ"/, както и с вечните екзистенциални проблеми /"Летен ден"/.

За целия екип спектакълът е творческо предизвикателство, защото всички познаваме театъра от различни страни, каза Снежина Зомер. За нея тази постановка е дебют в режисурата. Дебют в драматично представление пък прави Светлин Стойчев от Кукления театър.

Участват и актьорите от Музикалния театър Мирослав Йонков и Нели Йонкова. Сценографията е на художника Тихомир Витков. Една от задачите на този спектакъл е именно да провокира и събере хора от различни формации, които да работят съместно по общ проект.

Двете пиеси, събрани в спектакъла, са  различни жанрово. Едната е екзистенциална драма, а другата едноактна комедия. Идеята е публиката, забавлявайки се, да си задава въпроси, които не получават еднозначен отговор. Това са въпросите за успеха и пътя към него, за обстоятелствата, които формират характера или характера, който формира обстоятелства.

Актьорите въвличат и в комичната ситуация между реалното и съня. Зрителят е поставен пред провокацията сънят ли контролира нас или ние контролираме съня, за да се разбере в крайна сметка, че всичко, което се случва, е една шега на лятото и на хормоните...