Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"Искате евтина сауна? Имате я само за 70 стотинки" е водещото заглавие в "Посредник" днес.

Жегата не спира. Не спира обаче и работата, която всеки от нас трябва да върши всеки ден. Затова дори при сахарски температури много плевенчани използват тролеите като бърз и евтин начин да се придвижват от точка до точка. Вчера, въпреки ветреца, беше един от най-горещите дни през последната седмица. Наш екип реши да се повози в тролей. Въоръжени с термометър и фотоапарат се качихме в тролей номер 3, в посока жк "Сторгозия". Към 13 ч пътниците вътре се брояха на пръсти. Минута след качването ни термометърът показа 36 градуса по Целзий, а след малко достигна и 37.5. Когато обаче тролейбусът се движи и слънцето попадне върху теб жегата става абсолютно непоносима и "чупи" термометъра на 39.5!

Черните кожени седалки така са се напекли, че секунда след като седнеш, вече съжаляваш, че си го направил. Някои от хората стояха прави именно заради това. За климатици не може да говорим. Тяхната функция изпълняваха трите люка и малките прозорчета. Ако си близо до тях може и да усетиш лек полъх на вятъра, но ако не си - тежко ти. Докато чакахме на спирката за да се прибираме, от другата страна на улицата премина тролей с отворена задна врата.

"Другата наша България" дойде и в Плевен

Вчера пред сградата на театър "Иван Радоев" беше открита фотоизложба под наслов "Другата наша България". Проявата е организирана от ПП "Лидер" и ВМРО-НИЕ. Експозицията е част от кампанията, която ВМРО-НИЕ стартира в подкрепа на малките населени места и която бие тревога за проблемите в селата - липса на пътища, медицинска помощ, поминък и работни места, образование, както и демографска криза, взела застрашителни размери. Изложбата вече беше представена в някои български градове, като сега гостува и в Плевен. В нея са представени част от общо над 400-е фотоси, събрани в рамките на едноименната кампания. Сред гостите при откриването на експозицията бяха председателят на ВМРО-НИЕ, Петко Атанасов, регионалният координатор на партията за Плевен и Ловеч, Николай Маринов, председателят на предизборния щаб на ВМРО-НИЕ, Борис Ячев, както и Стойчо Василев - член на НИК на ПП "Лидер" и регионалният координатор на партията Мирослав Томов.

Нова "плувка" за шарани измисли цигарената мафия

За незаконните цигари, които се разпространяват съвсем спокойно по улиците в Плевен всички знаем. За номерата, които въртят "търговците", предимно роми, също сме наясно. Писали сме неведнъж на тази тема. Въпреки че полицаите често хващат незаконни търговци, незаконната търговия с тютюн и цигари без бандерол не секва. Ромите обикалят, предлагат, нахалстват, но в себе си държат най-много две кутии. Крият ги в улуци, под плочките, в някой храст и къде ли още не.

Поредният шаран, хванал се на въдицата на незаконната търговия, е 24-годишно момиче. Тя се свърза с нас, за да се оплаче и да предупреди другите да не се лъжат като нея.

Седяла си в кафене срещу жп. гарата и говорела с приятели. Пристигнали 4-5 ромчета и започнали да предлагат цигари. Тя ги помолила да се махнат, защото не иска да си купува нищо от тях. Те обаче били много настоятелни и не се предавали лесно. Заявили й, че цигарите са първо качество. Видели каква марка (тънки) цигари пуши й предложили точно такива. Извадили една кутия, с абсолютно същите папироси, отворили ги и й показали, че са качествени. Накрая тя се съгласила. Все пак редовната цена на този вид цигари за кутия е 4.70 лв., а те искаха по 2.50 лв., сподели момичето. След минути се върнали с един цял стек от "нейните" цигари. Взели парите и офейкали. Няколко минути след сделката момичето решило да провери кутиите. И... вдигнала кръвното. Кутиите били пълни със дебели, много лошо свити цигари, от които тютюнът се изсипвал. Дължината на цигарите била различна, а кутиите - ужасно мръсни.

Изящни картини от стъкло създава наш творец

Фюзингът е съвременна техника за създаване на витражи - художествени произведения от плоско стъкло, като за стопяването на стъклото е необходимо използване на високотемпературна пещ. Благодарение на развитието на науката, чрез него са създадени цветни стъкла, които са със съвършено нови характеристики от съществуващите до този момент. Тази технология позволява силно оцветени, с наситен цвят стъкла, да се сливат в едно цяло, в резултат на което се получава монолитен стъклен панел. При обработката, стъклото се загрява до 850° и отделните стъклени елементи се свързват в една обща стъкломаса.

Светлозар Бечев започва да създава произведения на базата на фюзинга през 2008 г., като открива, че методът може да се използва за рисуване на картини върху стъкло, които са с релеф. Реших да направя нещо нестандартно, което да започна като хоби, като първоначално правих витражи, след това само изделия по технологията фюзинг и така постепенно успях да стигна до техниката, чрез която постигнах това, разказва той. Мой близък ме посъветва: "Прави това, което ще ти носи удоволствие и удовлетворение", разказва предисторията на творчеството си той. Признава, че за картините от стъкло е мисли и преди това, но е нямал компетентността да осъществи идеите си. В живота си винаги съм се стремял да знам и умея много неща - имам квалификация по седем професии, които съм работил и каквото съм направил в живота си, съм го направил с главата си посочва творецът.

Плевенски фенове с мерак за завръщане на ФЕН купата в града

След двугодишно наказание, което градът ни изтърпя заради ексцесии на мачове от Зоналния турнир "Каменица ФЕНкупа", през тази година плевенските фенове усилено заговориха (и замечтаха) за завръщане на турнира в нашия град. Миналият уикенд в спортния комплекс "Замъка" се проведе предварителна надпревара за тазгодишното издание на турнира. В нея взеха участие 59 тима, които си оспорваха 16 места в схемата на Зоната. Тя ще е в края на месеца и отново ще се проведе в Габрово. А 16-те състава, които добиха правото да участват в нея, ще трябва да пътуват на собствени разноски до планинския град ако искат да се класират сред първенците, които ще си оспорват място на финала. Той пък по традиция ще даде възможност на спечелилия тази година турнира отбор да посети мач от европейско футболно първенство.

 

Анонс на вестник "BG Север" -  брой 27

За трите години, в които ГЕРБ управлява страната, Плевен е получил общо 1 878 700 лв. субсидия за капиталови разходи. С тези пари градът ни може да си построи 300 м магистрала, информира на първата си страница 27 бр. на в. "BG Север". Темата за това какво се промени в Плевен през тези 3 г. е продължена на 4 стр. с анкета сред жители на града и с мнението на депутата от Коалиция за България Румен Петков.

Пътният инцидент, при който велосипедист се блъсна в управлявания от кмета проф. д-р Димитър Стойков джип, е другата основна тема на броя. Подробности за катастрофата и за политическите страсти, които тя предизвика, ще намерите на 3 стр.

Бизнес страницата на изданието информира за внесения в екоминистерството воден проект на Плевен, който набъбна до 200 млн. лв., за цените преди старта на туршиената кампания, къде и какви документи се подават за санирането на сгради и др.

"Безводие мъчи хиляди жители на региона, най-зле са живеещите по високите места" е водещият материал на 6 стр. Пак там ще намерите информация за проекта "И аз имам семейство" и за кандидат-студентската кампания в Педагогическия колеж. Ще разберете и какво разгневява младите хора в града.

"Артседмица" предлага богата информация от фестивала за маримба и интервюта с участници в него.

"В горещините има бум на пациенти със сърдечно-съдови заболявания" - твърди в интервю за вестника д-р Петко Стефановски, началник на Спешно отделение в плевенската Университетска болница.

Как бизнесменът Светлозар Бечев откри уникален метод за живопис върху стъкло ще научите от 9 стр. на броя.

Спортната 15-та страница информира за подготовката на футболистите от "Спартак", за четвъртото място на плевенски отбор в "Ариана Аматьорска лига", за бридж-турнира в Червен бряг и др.

Какви емоции взриви концертът на "Гънс енд роузис" в столицата, защо даскали мерят на око главите на учениците си и кои известни рожденици трябва да почерпят тази седмица ще разберете от 16 стр.

В седмичника ще намерите и полезни съвети, граждански обяви, кръстословица, хороскоп, спорт и забавни четива за уикенда, програмите на ефирни и кабелни телевизии и много новини.