Правителството предлага за награждаване пилоти от Долна Митрополия
Правителството предлага за награждаване пилоти от Долна Митрополия / Дарик Плевен

Правителството предлага на Президента на Република България Георги Първанов да награди с орден "За военна заслуга" - трета степен, майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов, съобщават от Министерски съвет. Военнослужещите са от центъра "Летателна подготовка" в поделение 52090 - Долна Митрополия. 

На 29 ноември двамата инспектори по летателна подготовка излитат със самолет РС - 9М Пилатус за разузнаване на времето от летище Долна Митрополия. В хода на полета екипажът установява падане на тягата на двигателя. Пилотите запазват самообладание, докладват за липсата на тяга и в условията на дефицит от време изпълняват завой на 180º и се насочват за аварийно кацане на обратен старт. Демонстрирайки изключителна техника на пилотиране, те успяват да приземят аварийно самолета между основната пътека за рулиране и полосата за излитане и кацане. 

В резултат на точните, своевременни и координирани действия, екстремалната ситуация е овладяна без последствия за екипажа, а самолетът е спасен. Майорите Боян Григоров и Пламен Иванов проявяват изключителен професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време на авиационния инцидент, се посочва в мотивите на правителството.