/ ThinkStock/Getty Images
На 15 декември, в 10:30 часа в Първо районно управление в Плевен е получен сигнал от 80-годишна плевенчанка.

Жената е заявила, че на 14 декември, за времето от 10:00 часа до 13:00 часа непознат мъж, представяйки се за полицейски служител, след многократни позвънявания на стационарен телефон я въвел в заблуждение, че се провежда полицейска операция за залавяне на телефонни измамници.

Десет опита за телефонни измами предотвратиха полицаи от Плевен

Било нужно нейното съдействие, след което я накарал да събере в найлонова торба наличните й пари и бижута, и да ги изнесе пред дома си.

Потърпевшата поставя в найлонов плик 3040 лева и около 13.00 часа го оставя на прага пред входната врата на апартамента си, и се прибира. 

На 16 декември, в 19:30 часа в полицията е постъпил сигнал от 82-годишна плевенчанка, която е обяснила, че на 15 декември по същия сценарий – провеждане на полицейска операция била въведена в заблуждение и изхвърлила през балкона на жилището си 3100 лева. 

На 17 декември, в 12.30 часа, 57-годишна от Плевен е заявила, че около 13.30 часа, на 16 декември е получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж.

Tелефонна измама за 70 000 лева разкриха полицаи от София и Плевен

Той се представил за полицейски служител Лазаров и под предлог, че се извършва полицейска операция за залавяне на измамници я въвел в заблуждение, че е необходима сума пари с която да бъдат заловени.

Плевенчанката около 17.00 часа, на 16 декември е изхвърлила през терасата полиетиленов плик със сумата от 1550 лева.

Тъжителките са разпитани в качеството на пострадали лица. Уведомен е прокурор от РП-Плевен. За престъпление по чл.209, ал.1 от НК са образувани досъдебни производства. Продължава работа разследващ полицай.          

"НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ТЕЛЕФОННИ ОБАЖДАНИЯ С ИСКАНЕ НА ПАРИ! НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ НА НЕПОЗНАТИ!", съветват от ОД на МВР-Плевен.