Полицаи проведоха превантивна кампания в НУХристо Ботев
Полицаи проведоха превантивна кампания в НУХристо Ботев / hr.botev

На 8 ноември 2013 г. от 10:00 часа за учениците от първа смяна и от 13:30 ч. за втора смяна ръководството на НУ „Христо Ботев" - Плевен и Сектор КАТ Пътна полиция - Плевен организираха превантивна кампания „Да опазим живота и здравето на децата на пътя при есенно-зимни условия".
Директорът Цветелин Горанов разказа, че вече трета поредна година преди началото на есенно-зимния сезон, както и преди започването на лятната ваканция се провеждат практически занимания, като акцент е превенцията и снижаването на риска за децата пешеходци и намаляване на пътно-транспортните произшествия.

Служителите на Сектор КАТ Пътна полиция Плевен гл. Инсп. Минков и полицай Йорданов отправиха препоръки към учениците за безопасно поведение при зимни условия. Те посъветваха децата да пресичат пътното платно там, където е осветено. Ако им предстои пресичане на място, където няма осветление, и в същия момент виждат фарове на приближаващ автомобил е необходимо да го изчакат. Да не избързват и да не започват припряно пресичане на заснежено или заледено пътно платно, дори да им се струва, че приближаващият автомобил се движи твърде бавно, защото в този момент реалният спирачен път е значително удължен.

На децата беше обяснено, че когато чакат автобуса на спирката, не трябва да се втурват към него още преди да е спрял, защото площадката за чакане е най-често заледена. Те трябва да изчакат автобуса да потегли и тогава да потърсят мястото за правилно пресичане, при добра видимост в двете посоки.

Учениците отговориха на въпросите на униформените служители и показаха знанията си за видовете пътни знаци. Припомниха си видове пешеходни пътеки, правилата за пресичане на светофар.

Полицаи проведоха превантивна кампания в НУ"Христо Ботев"
netinfo

Пътните полицаи представиха на децата как осъществяват контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане от пешеходците.
Посъветваха най-малките участници в движението да избират връхни дрехи и раници със светлоотразителни елементи.