Подготвят мерки срещу измамите с дървата за отопление
Подготвят мерки срещу измамите с дървата за отопление / netinfo

До месец социалното министерство ще докладва в парламента и ще предложи решение за повишаване на ефективността на системата за предоставяне на помощи от твърдо гориво с цел да се избегнат сериозните закононарушения през миналия отоплителен сезон, каза в Ловеч Донка Михайлова, депутат от Коалиция за България.

Специална наредба има за енергийното подпомагане на социално слабите и тя регламентира начина за получаване на помощите на твърдо гориво. В нея се определя стойността на дървения материал, който хората трябва да получат. На практика обаче социално слабите, които имат право да получат помощи на твърдо гориво, сами избират фирмата доставчик. Има случаи, когато попадат на случайни фирми, които на практика източват държавния бюджет, допълни Михайлова. Тя посочи, че сигнали за такива нарушения има в района на Угърчин и Ябланица и някои ловешки села. Оказва се, че вместо 4 или 4,5 куб. м бедните получават 2 – 2,50 куб. м дърва.

Поставяли сме многократно проблема пред министър Масларова, каза Донка Михайлова. Наложило се в средата на миналия отоплителен сезон да се предизвика проверка на Инспектората на Министерството на труда и социалната политика в районите, в които е имало сигнали за много сериозни закононарушения.