Почитаме паметта на св. Иван Рилски
Почитаме паметта на св. Иван Рилски / archiv.DarikNews

Българската православна църква почита днес паметта на св. Иван Рилски Чудотворец. Той е най-големият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога.

Иван Рилски е роден е около 876 г. в село Скрино край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис (852-889 г.) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син - цар Петър. До 25-годишната си възраст е бил пастир.

По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен.

Там той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от религиозните книги.

Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Подвизавал се на много места, докато най-после се установил в Рила, където останал до края на живота си.

Там той основал манастир - Рилския, който съществува вече 1000 години. Славата на отшелника постепенно се разпространила из цялата страна.

Цар Петър I изминава цялото разстояние от 440 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него.

Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото, което царят му предлага, като само му се покланя отдалеч.

Преди смъртта си останал в пълно уединение, съставил своето "завещание" и починал в самота на около 70-годишна възраст, на 18 август 946 г.

Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър нарежда, мощите му да бъдат пренесени в  Средец, днешна София.

Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му са излекували византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).

През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Иван в своята столица Гран.
Според преданието, местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява.

Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България. През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново.

Близо три века по-късно, през 1469 г. монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в Рилския манастир. Днес те се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

В деня на Иван Рилски се отбелязва и професионалният празник на българския лекар.