Плевенски медици отбелязаха Деня на спасението
Плевенски медици отбелязаха Деня на спасението / credoweb.bg

На 15 август 2016 г. с вой на сирени и едноминутно мълчание, екипът на Спешно отделение при УМБАЛ-Плевен и медиците от ЦСМП-Плевен отбелязаха Деня на спасението. Точно в 12:00 ч. те излязоха пред сградата на Спешна помощ и отдадоха почит на загиналите си колеги при изпълнение на служебния си дълг.

По традиция на този ден се организират церемонии по отдаване на почит на към всички загинали български лекари, сестри, спасители, полицаи, пожарникари и граждани, пожертвали себе си в името на професията и живота на хората.

Издирени са имената на около 130 лекари и медицински сестри, които са загинали при изпълнение на служебния си дълг или непосредствено след тежка операция. Половината от тези хора са хирурзи.

15 август е обявен официално за Ден на спасението с решение 1039/20 декември 2012 г., ДВ/28 декември 2012 г. на Министерски съвет.

Датата е свързана с годишнината от смъртта на 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец - д-р Стефан Черкезов. На този ден през 1963 г. той изважда от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния.