Плевен става част от кампанията „Разруши мълчанието
Плевен става част от кампанията „Разруши мълчанието / obshtina.pleven

Дискусия на тема „Превенция на насилието" ще се проведе на 25 март от 11.00 ч. в Заседателната зала на Община Плевен. Същия ден от 12.30 ч. до Областния информационен център в Градската градина ще бъде представена арт-експозиция на повече от 300 тениски, изработени от ученици и техните родители от цялата страна по темата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

Дискусията ще се проведе с участието на представители на Община Плевен, ОД на МВР и социални институции в града, директори на училища и детски градини, представители на гражданското общество и медиите. Участниците ще обсъдят възможности за подобряване на взаимодействието между институциите, продължаващи кампании срещу насилието и повишаване на нетърпимостта към него.

Иновативният начин, чрез изкуство от деца да се противопоставим на насилието привлече вниманието и ентусиазма на ученици и родители от цялата страна. Оригинални надписи на български и на английски, рисунки и апликации върху тениски образуваха цветна палитра, която ще посети всички градове по проекта.

Събитията са организирани от Националната асоциация на общинските служители в България. Те са част от националната кампания „Разруши мълчанието - кампания за информираност, превенция и защита срещу домашното насилие и насилие основано на полов признак". Проектът е финансиран по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Стойността на безвъзмездната помощ е 49 500 евро. Целта на инициативата е намаляване на насилието, основано на полов признак, чрез повишаване на информираността и знанието сред жертвите на насилие, уязвимите общности и обществото като цяло. В партньорство с Norsensus Mediaforum - Норвегия, за срок от 9 месеца, до 30 май 2016 г., се постига повишаване на разпознаваемостта на проблема сред жертвите и обществото, както и се насърчава нулевата толерантност към насилието във всичките му форми.

Националната кампания включва градовете София, Стара Загора, Сливен, Плевен, Търговище, Мездра, Козлодуй, Панагюрище, Гоце Делчев и Неделино, които я подкрепиха по места и са част от проекта.