Пещерен музей на виното ще има в Кайлъка
Пещерен музей на виното ще има в Кайлъка / netinfo

Първият пещерен музей на българското вино ще бъде открит на 17 септември в парк “Кайлъка” край Плевен, съобщи Пламен Петков, инициатор за реализирането на проекта.

Уникалният музей е с площ 720 кв.м и ще се помещава в пещера близо до язовир “Тотлебенов вал” в парка. В него има дегустационна зала, приемна и още три зали, съобщи още Пламен Петков. Едната от тях е историческа, в нея посетителите ще могат да се запознаят с историята на винопроизводството. Втората зала е избена, там са разположени бъчви с вина от цяла България, а в третата са изложени 11 – 12 хиляди бутилки, от които около 7 хиляди са на възраст от 20 до 90 години. Най-старото вино в музея е между 90 и 100-годишно. Проектът за създаването на такъв музей е реализиран със съдействието на Областна администрация, Община Плевен, Панорама “Плевенска епопея” и Исторически музей.

Пещерният музей ще отвори врати за посетители на 18 септември, работното му време е от 11.30 до 18.30 часа, като за информираността на гостите ще се грижат трима гидове и един сомелиер.