Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пътека, реши парламентът
Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пътека, реши парламентът / dariknews.archive

 

Пешеходецът няма да носи вина, ако бъде блъснат на пешеходна пътека. Това решиха депутатите с гласуване на второ четене на промените в Закона за движение по пътищата.

Вижте промените в Закона за пътищата, които защитават правата на пешеходеца

Парламентът реши пешеходец да не се счита за съпричинител на пътно-транспортно произшествие, когато на обозначена пътна маркировка водачът е превишил разрешената максимална скорост. Вносител на поправката е депутатът от ГЕРБ Нели Петрова. Народният представител е сред потърпевшите на последните промени на закона. Нейната дъщеря Лора загина, ударена от автомобил на пешеходна пътека във Варна.

Момичето обаче беше обявено за съпричинител на катастрофата и присъдата на водача беше намалена.

Пред Дарик Нели Петрова обясни, че е крайно време да спре войната по пътищата:

„Тази поправка, която в момента се случи, е точно за пешеходците, които си спазват правилата. Пресичат на обозначеното за това място - пешеходна пътека, и когато водачът, който е нарушил правилата, убие пешеходец, след това загиналият да не се смята за съпричините на катастрофата, ако той си е спазил всички правила. От своя страна водачът да си носи своята отговорност", каза Петрова.

Тя посочи и редакционното й предложение: „При произшествие с пешеходец на обозначено с пътна маркировка пешеходна пътека, когато водачът е превишил разрешената максимална скорост за движение или е нарушил друго правило от Закона за пътищата, имащо отношение към произшествието, пешеходецът не се счита за съпричинител за настъпване на произшествието", каза тя.

Шофьори нарушители създават риск при лошо време, напомни Бъчварова

Според Нели Петрова като цяло нещата стигат до края до застрахователите.

„Когато пешеходецът е съпричинител, в съдебна зала нещата се променят. От 5 години ходя мо мъките с това и знам за какво става въпрос. Знам и от други родители по моя път. За мен това всичко са кървави пари и ако някой от това нещо печели, не знам как спокойно спи. За мен това е недопустимо, защото това са парите от живота на нашите деца", каза още Петрова.