Откриват ремонтираното психиатрично отделение на болницата към Затвора в Ловеч
Откриват ремонтираното психиатрично отделение на болницата към Затвора в Ловеч / dariknews.archive

Основно ремонтираното психиатрично отделение на Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода към Затвора в Ловеч, както и обновените кухненски помещения на цялата болница, ще бъдат открити днес, 22 юли.

Ремонтът и цялостното обзавеждане на болничните и кухненските помещения се финансират от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. и са на стойност 857 хил. лв. На откриването в Ловеч ще присъстват заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов, директорът на Затвора в Ловеч Марин Калчевски, представители на местната изпълнителна власт, магистрати.

Основният ремонт на психиатричното отделение, който стартира през ноември м.г., включва изграждане на санитарни възли във всички помещения, подмяна на дограмата, на осветителната и на противопожарната инсталации. В стаите на отделението e подменена подовата настилка, монтирани са нови легла, шкафчета и подова настилка.
Кухнята, която се ползва от цялата болница в Ловеч, е ремонтирана и обзаведена с модерни уреди. Изцяло обновени са и столовите, които се намират на всеки един от трите етажа на лечебното заведение.

Със средства по Норвежкия финансов механизъм предстои основен ремонт на кухнята в корпуса на затвора в Ловеч и в затворническото общежитие „Атлант" в Троян. Общият бюджет на проект „Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права" е над 7 млн. евро. Проектът цели да приложи националните и европейските стандарти за осигуряване на материално-битови условия за лишените от свобода при определени инфраструктурни обекти. Партньор е Съветът на Европа.

По проекта вече има други завършени дейности - оборудване и обзавеждане на медицински център към единствения женски затвор в страната в Сливен и на детска ясла към затвора, където лишените от свобода имат законовото право да отглеждат децата си до едногодишна възраст, открити през март 2014 г. През април 2015 г. беше открита и реновирана и оборудвана сграда на Областна служба „Изпълнение на наказанията" - Шумен, в която се помещават следствен арест и пробационна служба, а през май 2015 г. беше открит реновираният Учебен център на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" в Плевен.