Откриха обещаващо газово находище край Девенци
Откриха обещаващо газово находище край Девенци / netinfo

Нова геоложка формация от газ и кондензат е открита при сондаж край село Девенци, община Червен бряг, това съобщи Едуард Ганделман, президент на американската фирма – концесионер на сондажа “Дайрект Петролиъм ”. Според предварителни оценки ресурсите, с които на този етап може да се каже, че разполага находището, биха били достатъчни за 3-годишното цялостно осигуряване нуждите на българската държава с газ.  

Около 6 млрд. куб.м е потенциалния газов ресурс, който е базиран в пространството около сондажа край село Девенци, каза още Едуард Ганделман. Новата геоложка формация от газ и кондензат е намерена в карбонати на около 4100 м дълбочина. Този газ е по-различен от газът, който България традиционно добива защото е високо калоричен - с 95% метан и много високо съдържание на кондензат. Във всички случаи потенциалът му ще е съществен и това ще окаже влияние не само на Плевенски регион, но и на националния газов баланс на страната, категоричен беше Ганделман. Предстои да се направят промишлени тестове, за да се уточнят качествата на газовия резервоар.

Периодът на промишлено тестване ще продължи няколко месеца, а през това време ще бъде направен втори оценъчен сондаж. Продължителността му ще е около три месеца, но той ще бъде съпътстван и с проектирането на газопровод. Очаква се до средата на 2010 година двата промишлени сондажа край Девенци да бъдат включени в газопреносната система на страната и да започне тяхната промишлена експлоатация. Около 50 милиона долара са инвестирани в сондажа край селото до днес, уточни директорът на фирмата –концесионер.

Депутатът Румен Петков съобщи, че министър Джевдет Чакъров вече е внесъл предложение до Правителството да се удължи с една година периода на проучаване, което ще даде възможност за направата на общата оценка на находището и планирането на неговата експлоатация.