От РИМ-Плевен изразиха несъгласие с твърденията на бившия си директор
От РИМ-Плевен изразиха несъгласие с твърденията на бившия си директор / archive.dariknews

С отворено писмо до кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и до всички медии, колективът на Регионален исторически музей - Плевен изрази несъгласие с търденията на бившия директор Стефка Григова, направени пред медиите миналата седмица.

Служителите на музея излагат своите аргументи, формулирани в три точки:

Като първо в писмото се посочва, че изявлението на бившия директор Стефка Григорова за липсата на констатирани нарушения в доклада за извършения финансов одит на Община Плевен е абсолютно невярно. 
„В доклада, който се базира на документи от служебния архив на музея, ясно са формулирани заключенията за извършените нарушения на редица закони от г-жа Григорова, довели до негативни за институцията последици.

Второ - голословно е твърдението й, че служителите на музея са принуждавани да участват в подписка срещу нея. В исканията си сме били искрени и единодушни, в което всеки, който желае, може да се убеди.

В продължение на една година ние нееднократно сме се обръщали със сигнали за нарушения на г-жа Григорова и искане за освобождаването й както към кмета на Община Плевен, така и към Министерството на културата.

Вследствие на неефективното й управление Министерството предприе проверка в музея, в резултат на която на нейно име издаде Принудителна административна мярка.

Трето - г-жа Григорова си позволява да прави внушения за работата на една институция, към която тя има доказано с действията си негативно отношение. Дейността на музея се оценява реално от Община Плевен, от Министерството на културата и от обществеността, а не от отделни личности, без принос за положителната визия на културния институт" се казва още в писмото.