Oт МУ-Плевен проведоха срещи във Великобритания с новоприетите чуждестранни студенти
Oт МУ-Плевен проведоха срещи във Великобритания с новоприетите чуждестранни студенти / mu-pleven

В края на януари 2017 г. в град Плевен започнаха да пристигат новоприетите чуждестранни студенти, записани за 6-годишен англоезичен курс на обучение по „Медицина" в МУ-Плевен. За тях академичната 2016/2017 година ще стартира на 13 февруари 2017 г., понеделник, от 10:00 часа в зала „Магнум" с тържествено откриване. На тържеството студентите ще бъдат приветствани от кмета на Община Плевен г-н Георг Спартански и от ректора проф. д-р Славчо Томов, както и от своите български и чуждестранни колеги.

Преди старта на учебната година представителите на Центъра за чуждестранни студенти са организирали двуседмична Програма за адаптация, включваща информационни турове на университета, библиотеката, срещи с агенции за недвижими имоти, със служба „Миграция", със застрахователни агенции и запознаване с културно-историческото наследство на град Плевен - посещение на Панорама-Плевенска епопея, Регионален Исторически музей и Художествена галерия „Илия Бешков".

Тази година висшето училище запази тенденцията за рекордно висок прием чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина" в Плевен - общо 295 чуждестранни граждани, от които 165 от европейски държави и 130 от страни извън Европа. За поредна година е висок делът на чуждестранните граждани от Великобритания (80), които се изравняват по численост с гражданите от Индия (86). Трето място по численост държи Италия с 27 студенти, следвана от Германия с 22, Швеция - 12, Канада - 7, Япония и Ирландия - по 6, Испания, Португалия и др. За първи път има записани студенти от Австралия, Филипини, Зимбабве и Малави. Приетите за студенти в първи курс англоезично обучение по „Медицина" в МУ-Плевен са чуждестранни граждани от 35 държави.

На 14 и 15 януари 2017 г. във Великобритания представителите на МУ-Плевен проведоха две големи срещи-семинари с новоприетите студенти и техните родители. Първият форум традиционно се състоя в Посолството на България в Лондон, а втората среща бе организирана от друг голям представител на висшето училище в Обединеното Кралство.

На срещите с новоприетите чуждестранни студенти и техните родители Медицински университет - Плевен бе представен от екипа на Центъра за чуждестранни студенти в лицето на проф. Ангелина Стоянова, ръководител на центъра и експертите по приема на чуждестранни студенти - Петя Радева и Надежда Ангелова. Те изнесоха презентации за историята, традициите и структурата на МУ-Плевен, както и за учебния план и методиката на обучението по „Медицина".

Целта на този тип срещи-разговори е, чуждестранните студенти и техните близки да могат да повдигнат всички въпроси, които ги вълнуват за обучението и града, преди отпътуването си за България, както и да се облекчи адаптирането им към новата и различна социална, културна и академична среда, в която ще прекарат следващите 6 години.