От 1 май въвеждат „Синя зона в Ловеч
От 1 май въвеждат „Синя зона в Ловеч / dariknews

От 1 май в Ловеч ще бъде въведена „Синя зона", съобщи началникът на бюджетна дейност „Самоохрана, контрол, обществен ред и сигурност" към общината Гриша Генов. Той обаче уточни, че месец-два ще има гратисен период за скобите - „докато свикнат хората". През това време на колите в нарушение ще бъдат залепяни стикери със съобщение, че ще бъдат санкционирани с 10 лв. „Синята зона" ще е в сила от 8 до 17 ч. в работните дни. Предвижда се таксата за престой да е 1 лв. за час, 2 лв. за два часа, а от 3 до 9 часа - 4 лв. Цял ден престой ще струва 6 лв. Служебният абонамент за месец е 120 лв., за половин година - 600 лв. Електромобили ще могат да паркират само срещу 5 лв. годишно.

Обхватът на зоната е доста голям и ако започне да функционира в цялост, ще са нужни 263 хил. лв., посочи Генов. Затова ще се пристъпи към поетапното й въвеждане. В началото ще бъдат обособени 107 места, намиращи се на няколко улици в централната градска част: бул. „България" - от кръстовището с ул. „Акад. Ан. Иширков" до кръстовището с ул. „Цачо Шишков" - 16 места, и от кръстовището с ул. „Патриарх Евтимий" до кръстовището с ул. „Димитър Пъшков" - 22 места; ул. „Патриарх Евтимий" - от кръстовището с бул. „България" до кръстовището с ул. „Димитър Пъшков" - 15 места; ул. „Димитър Пъшков" - от кръстовището с ул. „Васил Йонков-Гложенеца" до кръстовището с ул. „Цачо Шишков" - 22 места; ул. „Хаджи Димитър" - от кръстовището на ул. „Цачо Шишков" до кръстовището на ул. „Патриарх Евтимий" - 16 места; ул. „Осъмска" - паркинг „Ловеч газ" - 17 места.

Разходите по първоначалния етап на „Синята зона" ще са около 32 хил. лв. Необходимите осем комплекта знаци са купени отпреди, има ги и скобите.
Очакваните постъпления до края на годината са минимум 44 хил. лв. до 108 бона максимално, съобщи още Гриша Генов. Идеята е с печалбата да се финансира въвеждането на всеки следващ етап, тоест дейността да се самофинансира.

Живеещите в районите на „Синя зона" ще бъдат снабдени с карти за локално паркиране и срещу 5 лв. годишно те ще могат да оставят колите си край домовете си.