Нов арест за 24-ма задържани под стража беше открит в Ловешкия затвор
Нов арест за 24-ма задържани под стража беше открит в Ловешкия затвор / svetlomira.anastasova

Новият арест в Затвора - Ловеч, бе открит от зам.-министъра на правосъдието Красимира Филипова и главен комисар Гергана Георгиева, главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията".

Строително-монтажните работи стартираха през ноември м.г. Подобрението на битовите условия за живот на задържаните е извършено при спазване на всички европейски стандарти. Парите - 66 750 лв., са капиталови средства на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" (ГДИН). Обособени са шест килии (в т.ч. по една за жени и за непълнолетни), които разполагат със самостоятелни санитарни възли. Капацитетът им е за 24-ма арестанти. Ремонтите са извършени от десет затворници.

Това е четвъртият арест в страната, който се открива към затворите, след Бургас, Плевен и Враца, посочи зам.-министър Филипова. Тук са създадени максимално добри условия не само за задържаните под стража, но и за работа на надзорно-охранителния състав, допълни тя. „Политиката където е възможно, арестите да преминават към затворите, ще продължи, тъй като по този начин се осигуряват много по-добри условия за лишените от свобода", посочи Красимира Филипова.

Със заповед на Гергана Георгиева, началникът на Затвора в Ловеч комисар Марин Калчевски бе награден с обявяване на благодарност и парична сума от 120 лв. за постигнати високи резултати, за отлично създадената организация и доброто и качествено изпълнение на строително-ремонтните дейности.

В момента усилията на правосъдното министерство са съсредоточени към изграждането на ново затворническо общежитие от закрит тип - в Дебел, близо до Бургас. Средствата за него са осигурени от Норвежкия финансов механизъм. Общежитието ще бъде към затвора в морския град.

„Така ще бъде открит всъщност един нов затвор в България. От 26 години не е откривана изцяло нова сграда. Това предстои да се случи най-късно до края на юни - началото на юли", каза зам.-министърът. След това предстои да бъде извършен основен ремонт на затвора в Бургас, тъй като в него, както и във Варна и Сливен, няма във всяка килия санитарен възел, което е една от основните критики към България на Комитета против изтезанията.

Намеренията са до края на годината в тези три затвора санитарните възли да бъдат изградени. С решение на Министерски съвет от март вече са прехвърлени на правосъдното ведомство около 3 млн. лв. за тези ремонти.