Непреклонни са хората в Телиш - призоваха и депутатите от региона

Непреклонни са хората в Телиш - призоваха и депутатите от региона
Непреклонни са хората в Телиш - призоваха и депутатите от региона / archive.dariknews

Отворено писмо до премиера и председателя на Народното събрание изпратиха протестиращите жители на плевенското село Телиш в четвъртия ден на протест - 7 ноември. В писмото се настоява държавата да се откаже от намерението си да създаде бежански лагер от закрит тип в бившето военно поделение и хората от Телиш отново заявиха, че ако до края на седмицата не получат отговор, ще блокират шосето и жп. линията в направлението София - Русе.

Марин Шкодров - председател на Инициативния комитет срещу създаването на бежански лагер на територията на бившето ракетно поделение в село Телиш информира, че събраните подписи против разкриването на бежански лагер в Телиш вече надвишават 1100 при над 900 жители на селото, тъй като към тях се присъединяват и хора от съседните селища. Той сподели, че се очаква да дойдат и хора, родени в село Телиш, които живеят в София, за да подкрепят своите родители и близки в протеста.

С единодушно решение, протестиращите жители на Телиш са призовали и всички депутати от 15-ти Плевенски многомандатен район да ги подкрепят, сподели Марин Шкодров. Той обясни, че решенията в селото се вземат единодушно, с участието на всички хора, като досега единствено остава да определят за блокадата в неделя, коя пътна артерия да спрат първо - главен път Плевен - София или жп. линията със същото направление.

Шкодров коментира и въпроса с инвеститорския интерес към Телиш като припомни заявени в "Национална компания Индустриални зони" намерения на инвеститори, сред които такива за изграждане на складова база за царевица, както и за изгаждане на завод от корейски инвеститор.

Междувременно стана ясно, че Инициативният комитет срещу настаняването на бежанци в село Телиш е сезирал Районната прокуратура в Червен бряг за това, че в близост до мястото на лагера  има обект от стратегическо значение за националната сигурност. По сигнала ще бъде извършена съответна проверка.