Не помпа, а нов водопровод може да спаси Бръшляница от водния режим
Не помпа, а нов водопровод може да спаси Бръшляница от водния режим / Дарик Плевен

Дългогодишният проблем с водоснабдяването на село Бръшляница отново влезе във фокуса на общественото внимание, след като депутатът от ГЕРБ Ивелин Николов посети населеното място и обеща помощ за нова, по-мощна потопяема помпа. Нова помпа категорично няма да разреши проблема, смятат специалистите на Община Плевен.

Смяната на помпения агрегат с нов, с по-голям дебит, ще наруши хидрогеоложките условия и ще предизвика риск за компрометиране на кладенеца. В основата на този проблем преди всичко е остарялата етернитова водопроводна мрежа, вследствие на която се отчитат множество загуби, причиняващи спад на налягането и недостиг на вода по високите места, обясняват те.

От Общината подчертават, че следят състоянието на водоснабдяването в селото постоянно, тъй като проблемът с водния режим е целогодишен и отдавна. От там припомнят, че за преодоляване на ситуацията е възложено проучване, проектиране и изпълнение на допълнително водоснабдяване от нов тръбен кладенец.

Съоръжението е изградено през 2008 год. в зоната на съществуващите шахтови кладенци на база хидрогеоложки проучвания и доклад за възможностите за добиване и ползване на подземните води за питейно-битови нужди. След проучване и извършено проектиране е получено Разрешително за водовземане от МОСВ - Басейнова дирекция „Дунавски район", което определя водните количества, които могат да бъдат и използвани, а именно - средноденонощно количество от 1,5 л/сек, или 129,6 куб. м.  

Този обем е свързан с възможностите на подземния водоносен хоризонт, както и с факта, че съществуващите кладенци и новият ще действат в условия на съвместна работа. Помпата по проект е предвидена и съобразена с тези изисквания и е с определените за целта параметри.

Затова поставянето на по-мощна е рисковано, обясняват от Общината. От там подчертават, че най-целесъобразно е да се насочат усилията на стопанина на мрежата - „ВиК" ЕООД Плевен, за по-бърза подмяна на водопроводната мрежа и възстановяване на шахтовия кладенец в двора на бившия стопански двор, който ще увеличи подаваните водни количества.