Над 6600 души почистиха Област Ловеч
Над 6600 души почистиха Област Ловеч / dariknews

В деня на голямото почистване - 26 април над 6600 души от Област Ловеч се включиха в кампанията „Да изчистим България за един ден", на която координатор за региона е Областна администрация. По данни към 15:00 ч. на 26 април напълно доброволно жителите на областта събраха над 83 тона отпадъци. Граждани, държавна администрация, общини, неправителствени организации и ученици се обединиха зад идеята за по-чиста родина, съобщиха от Областна администрация - Ловеч.

По традиция част от Областна администрация - Ловеч, почистваше най-големия язовир в областта „Сопот". Там се включи областният управител Милко Недялков и неговият заместник Юнал Мъстънов. Водени от директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) - Ловеч, Захари Велев и д-р Йордан Найденов, заедно в каузата бяха и доброволците от Регионална библиотека „проф. Беньо Цонев", както и представители на Риболовен клуб - Троян.

След почистването денят прерасна в състезание за младежите на яз. Сопот. От ИАРА - Ловеч бяха организирали състезание по спортен риболов, в което взеха доброволците от Ловеч и Троян. Всеки един участниците имаше право да лови само с една въдица, при това на плувка. Редът в състезанието беше следен от трима съдии, осигурени от рибарската агенция. Наградният фонд за надрепаварата беше осигурен от областната управа.

Първенец, с най-голям грамаж улов, се оказа четиринадесет годишният Николай Христофоров от Троян. С общо тегло на уловената риба от 1130 гр., той завоюва първото място в надпреварата. Младият риболовец се оказа и с най-голяма риба - цели 70 грама. Така троянецът си тръгна с две отличия, връчени му лично от областният управител Милко Недялков.

За всички участници в състезанието имаше плакати с видовете риба, които се срещат в областта, както и техните характеристики и особености. Д-р Йордан Найденов подари и специална лента-метър, на която е изписано периода за разграждане на масовите отпадъци, които се изхвърлят около водоемите.

83 тона отпадъци са събрани към 15:00 ч. на 26 април. По данни на общините, най-активно се включи община Ловеч. Над 2500 ловчалии чистиха своето населено място и заедно събраха над 27 тона отпадък. С 20 тона по-чиста е община Тетевен, където излязоха над 800 човека, а в Ябланица 250 човека събраха над 11 тона боклуци.

800 човека от Троянско излязоха в мрачния 26 април. По данни на общината към 15 ч. са депонирани 4 тона отпадъци, като от там заявиха, че все още не са извозени събраните от селата. В другата планинска община - Априлци излязоха 400 човека. Там балканджиите събраха 12 тона отпадъци.

Останалите три общини също се включиха активно в почистването. В Летница 250 човека събраха 3 тона боклуци, Луковит - 360 човека почистиха 3 тона, а в Угърчин 100 човека направиха града по-чист с 3,5 тона отпадък.
Окончателните данни по кампанията ще са ясни в понеделник, когато ще бъдат извозени и последните чували.