Национална въздушна обиколка минава над Плевен
Национална въздушна обиколка минава над Плевен / internet

Тази събота и неделя, на летище Лесново ще се проведе авиошоу с демонстративни полети. В шоуто ще участват новопостроени в България леки самолети, гостуващи летателни групи от съседни държави, като „Formula aerobatic race", която ще участва с пет самолета и е съставена от пилоти на „Еър Спорт" - България, Сърбия, Хърватска, Словения, Англия и Израел. Ще участват още „Ястребите на Румъния"- съставена от шест акробатични самолета, и още парашутни скокове, делтапланери, авиомоделизъм и културна програма, подкрепена от Община Елин Пелин.

Шоуто е част от мероприятията по отбелязване на 100 - годишнината от първия полет на български самолет в родното небе, извършен на 13 август /25-ти по нов стил/ 1912 година от поручик Симеон Петров - първият бреветиран български пилот, покорил родното небе с летателен апарат, по-тежък от въздуха.

По този повод се проведе и Втората национална въздушна обиколка на страната, в която участват 20 самолета. В Международното аеробатично шоу, което ще се състои на 25 и 26 август ще участва и един от най-добрите български пилоти - Свилен Иванов. Авиаторът е завършил в Долна Митрополия и има общо 7 500 летателни часа. На шоуто той ще лети с Pitts S2B. Самолетът е с дължина 6 м. и размах на крилете 6.6 метра.

Акробатичните дисциплини в шоуто включват надпревара между хелиеви балони и състезание свободен стил, в което ще има групов пилотаж на "Hawks of Romania" със 6 самолета Екстра 300, както и индивидуален полет на гости от Сърбия с Галеб G2. Освен това във въздушните демонстрации ще има състезание на мото-парапланери и парашутни скокове, медицинска евакуация с вертолет - ВВС България, демонстрация на безпилотни авиомодели. Предвиден е и статичен показ на самолети и вертолети.

Част от маршрута на националната въздушна обиколка минава през въздушното пространство над Плевен, Долна Митрополия и Телиш.

Първата въздушна обиколка на България е проведена през август 1926 година, а на 16 октомври 1912 година - по време на Балканската война, поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършват 50-минутен боен полет на Albatros F.II над района на Одрин, с което поставят началото на използването на авиацията за преки военни действия.