tepava
tepava / obshtina lovech
Новият параклис в ловешкото село Тепава вече е готов и ще бъде осветен на Стефановден, съобщават от пресцентъра на община Ловеч. Той е доставен от Солун, Гърция, като транспортът и монтажът възлизат общо на 5200 лв. Параклисът е монтиран преди две седмици със специален 50-тонен кран, поръчан от Плевен, посочва кметският наместник Стефан Нейков.
Изработката само на постройката струва 13 800 лв., като преди това е  изградена площадка в центъра на Тепава. Площадката е оформена тази пролет с материали от старите плочки от центъра на Ловеч и с помощта на сдружение „Деветашко плато“.
За каузата са отпуснати 14 000 лв. с решение на общинския съвет в Ловеч.  Останалите средства са събрани от дарения на фирми и граждани.
Инициативата за изграждане на параклис бе подета на 22 октомври 2017 г. от кметския наместник на Тепава. Досега селото не е имало нито църква, нито параклис. С тази придобивка местните жители и гостите ще имат възможност да отбелязват църковните празници, да се помолят и да запалят свещ по важен повод.