Московски: Надявам се до три години да завършим АМХемус до Плевен
Московски: Надявам се до три години да завършим АМХемус до Плевен / dariknews.archive

„Надявам се в рамките на три години да бъде завършен участъкът от АМ„Хемус" до Плевен. Основание за това ни дава фактът, че успяхме да включим АМ„Хемус" в ОП„Транспорт и транспортна инфраструктура" и да започнем процедурите за строителство в частта до Плевен". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който пристигна в Плевен за официалния старт на строителството на тролейбусно депо в града.

Според Московски, изграждането на моста Никопол - Турну Мъгуреле е другата важна предпоставка, която ще доведе до развитието на региона. Той припомни, че на 24 април т.г. в Крайова с министъра на транспорта на Румъния Йоан Рус са се договорили, двете страни да започнат предпроектни проучвания за изграждането на моста.
Министърът изрази надежда, проучванията да приключат до края на тази година и през 2016 г. да започне изграждането му. В тази връзка предстои да се обмислят вариантите за финансиране, като е възможно използването и на частни инвестиции.

По време на посещението си в Плевен министър Ивайло Московски обяви, че в рамките на един месец инспекторите на ИА„Автомобилна администрация" са проверили всичките близо 1500 автобуса, с които е заявено, че се превозват деца и ученици в страната.

Той уточни, че акцията е част от дейностите, предприети от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН „Спаси живота на децата", 4 - 10 май.

"При проверките са съставени около 30 акта, като основните пропуски са свързани с нарушения на документалните изисквания. Когато има постоянен и стриктен контрол, резултатите са добри", заяви министър Ивайло Московски.