Моцарт и Пиацола звучат в концерта на Плевенска филхармония
Моцарт и Пиацола звучат в концерта на Плевенска филхармония / dariknews.bg

В поредния концерт от програмата на Плевенска филхармония, почитателите на музикалното изкуство ще могат да чуят превъзходните изпълнения на младите музиканти от струнен квартет „Сапаев".

Те ще изпълнят за плевенската публика "Романс" и "Валс" от Свиридов, "Танц" от Кара Караев, "Усещане за жена" от Карлос Гардел, "Плинг планг плунг" от Филип Андерсон, "Пътят на реката" от Кристиян Сугарев и "Либер танго" на Пиацола.

Във втората част на концерта днес, тромбонистът Венелин Цанков ще представи "Есколасо" и "Обливион" за струнен оркестър и тромбон от Астор Пиацола, както и популярни откъси от опери на Бизе, Верди, Гуно и Офенбах.

Моцарт и Пиацола звучат в концерта на Плевенска филхармония
netinfo

Диригентската палка тази вечер ще е в ръцете на Славей Тинчев.

Концертът на Плевенска филхармония е в четвъртък - 24 януари от 19:00 часа в зала „Катя Попова".

" Сапаев" Квартет е новосъздаден младежки квартет, който съчетава професионализим и младежки устрем. Със състава работят професорите Нанко Димитров и Ангел Станков През своя първи сезон като камерния състав, "Сапаев" Квартет даде концерти в София по покана на руският културен център. Също така концерт в голямата зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров", Плевен - Художествена Галерия "Светлин Русев". Квартетът участва в майсторски клас по камерна музика на проф. Мартин Валт - Австрия.

Венелин Цанков завършва с отличие магистратура в НМА "Панчо Владигеров" в класа по цугтромбон на известния преподавател Петър Попов.

През 1996-1997г. специализира цугтромбон и камерна музика заедно със пианистката Десислава Вълчанова в JAMU гр. Бърно, Чехия.

През следващите години двамата изнасят множество камерни концерти в различни градове на България, Чехия, Гърция и Англия.

През октомври 2012г. участват в официалния концерт по случай дипломирането на студентите в CRC College, Лондон, където са горещо аплодирани от повече от 1200 души присъствали на церемонията.

Венелин Цанков  има многократни солови изяви както с Плевенска филхармония,  така и с различни духови оркестри в София, Ловеч, Габрово.

Той преподава много успешно цугтромбон в НУИ"П.Пипков" - училището което той самия е завършил, като повечето от неговите ученици продължават своето образование и кариера както в България, така и в страни като Германия, Гърция, Норвегия и Холандия.

От 1997 година Венелин е артист - оркестрант в Плевенска Филхармония.