/ Общински съвет-Плевен
Председателят на Общински съвет - Плевен взе участие в дискусионен форум за образованието
„От доброто образование зависи в какво общество ще живеем. Затова е важно всяко едно дете да посещава училище и да надгражда своите знания. Доброто образование е споделена отговорност - между родители, учители и обществото".

Общинският съвет на Плевен е приел 171 решения за шестмесечие

Това заяви председателят на Общински съвет-Плевен, Мартин Митев във връзка с участието си в дискусия на тема образование, провела се в Плевен със зам.-министъра на образованието инж. Таня Михайлова. Срещата събра в зала „Плевен“ на Областната администрация представители на държавната и местна власт, учители, директори и представители на обучителни центрове от цялата Плевенска област.

„Както и преди съм имал възможност да кажа - знанието е капитал, който никога не можем да загубим! Грамотният човек винаги ще бъде на почит, а знанието - това е най-силното оръжие“, заяви Мартин Митев. Той отбеляза, че ненеслучайно образованието е основен приоритет и на правителството и посочи, че добрите учители са тези, които гарантират и  добрите кадри във всички останали професии.

Ученици – младши посланици на Европейския парламент се срещнаха с председателя на ОбС-Плевен

„Добрият учител не изисква само знанията по учебник от своя ученик, а провокира децата да мислят и творят, да се развиват като личности“, отбеляза още председателят на Общинския съвет. В дискусията взеха участие и Станислава Стоянова - член на Комисията по образованието и науката в 44 Народно събрание, народните представители Владислав Николов и Ралица Добрева, областният управител Мирослав Петров, началникът на Регионалното управление по образование - Плевен, Албена Тотева, Петя Василева - зам.-председател на Общински съвет - Плевен и Диана Данова - председател на Постоянната комисия по образователна политика и читалищна дейност в местния парламент, представители на местната власт от цялата област.

forum
obs pleven

В изказването си пред препълнената зала „Плевен“ зам.-министър Михайлова посочи, че за първи път от шест години насам делът на преждевременно напусналите обучение млади хора у нас намалява - от 13,8% на 12 на сто. Изтъкна също, че развитието и разширяването на системата на дуалното обучение в страната ще бъде подпомогнато с 14 млн. лв. европейски средства, в същото време от държавния бюджет за настоящата година са предвидени 1,5 млн. лв. за стипендии на учениците в тези паралелки.

По време на срещата стана ясно още, че с финансиране по ОП „Региони в растеж” и Програмата за развитие на селските райони ще бъдат извършени ремонти и мерки за енергийна ефективност на образователната инфраструктура в областта, в това число и на 7 детски градини в Плевен.