Максим Ешкенази: Целта ни е позитивното усещане за музиката у децата
Максим Ешкенази: Целта ни е позитивното усещане за музиката у децата / dariknews.bg

Теми от „Карибски пирати" и „Междузвездни войни", музика от популярната напоследък игра „Angry birds" прозвучаха заедно с Бетовен, Моцарт и Вивалди на сцената на зала „Катя Попова".
Поводът бяха двата заключителни концерта по проекта на Фондация "Америка за България", наречен "Фортисимо в клас", които се състояха на 28 март в зала „Катя Попова" в Плевен.

„Ние представяме програмата на концерта по един по-разчупен начин и при това за мен са особено важни две неща: след концерта, децата да излязат с позитивно чувство от класическата музика и те да получат някаква информация за това дали, че кларинетът е дървен духов инструмент или тромпетът е меден или, че някога ударните инструменти са били от опънати кожи", каза Максим Ешкенази - диригент и идеен създател на проекта.

Максим Ешкенази Целта ни е позитивното усещане за музиката у децата
netinfo

„Това е информация, която ще остане у децата завинаги, т.е. ние не само ги образоваме в известна степен теоретично, но любовта с която се зареждат след концерта е много ценно нещо", каза Максим Ешкенази и уточни, че се е постарал максимално да избистри този модел, за да е достъпен, стойностен, забавен и носещ достатъчно информация за децата.

Между 2500 и 3000 деца в България са имали възможността да се докоснат до познанието за музиката и музикалните инструменти по „Фортисимо в клас" от миналата година, когато стартира проекта.

В програмата на заключителните концерти в Плевен участваха Чавдар Вълков с изпълнения за цигулка и оркестър от Вивалди и Моцарт и Адриана Николова - Пе4енката, която заедно с цигуларя се включи в „Танц със саби" от „Гаяне" на Арам Хачатурян, а малко по-късно изпя „Хабанера" от операта „Кармен" на Бизе, представена доста атрактивно с участието на отговорника на проекта, Хари Ешкенази.

Максим Ешкенази Целта ни е позитивното усещане за музиката у децата
netinfo

По време на концерта бяха представени и отделните групи инструменти, с които децата бяха запознати в хода на проекта от преподаватели в НУИ"П. Пипков"-Плевен.

Максим Ешкенази Целта ни е позитивното усещане за музиката у децата
netinfo

За участието си в образователната програма „Фортисимо в клас, Плевенска филхармония получи  специална награда "Кристална звезда". Ръководителят на проекта Хари Ешкенази връчи отличието на директора на филхармонията Елоги Илиев.

Максим Ешкенази Целта ни е позитивното усещане за музиката у децата
netinfo

Водещ на събитията беше Ани Цолова от БТВ - бивш възпитаник на СОУ"Иван Вазов" - Плевен.