/ iStock/Getty Images
Високотехнологичната виросологична лаборатория при Медицинския университет в Плевен за COVID-19 вече премина на трисменен режим на работа предвид епидемиологичната обстановка. Това съобщи ректорът на висшето училище, проф.д-р Славчо Томов.

Той посочи, че периодично изследователското звено изпитва затруднения за РСR тестове, но с помощта на държавата, министъра на здравеопазването и министерството успява да се снабдява.

Областния щаб за борба с пандемията от коронавирус също ни подпомага много, допълни проф.Томов. Благодарение на това ние успяваме да задоволим потребностите на областите Плевен, Ловеч и Велико Търново, уточни той.

Ръст на заболелите от COVID-19 в Плевенско

На въпрос дали е възможно да се допуснат грешки при обявени резултати от РСR тестове, ректорът подчерта, че специалистите, които са ангажирани в лабораторията са професионалисти и при всеки тест, за който има съмнения, че не е категорично положителен, се прави второ и трето изследване. Така че ние имаме сигурност при дадените оценки за РСR тестовете от нашата лаборатория, изтъкна той.

По думите му са увеличили дейността й като правят по 160 до 180 проби на ден. Смятам, че това задоволява потребностите на района, отбеляза проф.д-р Славчо Томов.
БТА