Кметът на Дъбован иска помощ от Напоителни системи за дигата край селото
Кметът на Дъбован иска помощ от Напоителни системи за дигата край селото / Sofia Photo Agency
Кметът на Дъбован иска помощ от "Напоителни системи" за дигата край селото
26585
Кметът на Дъбован иска помощ от "Напоителни системи" за дигата край селото
  • Кметът на Дъбован иска помощ от "Напоителни системи" за дигата край селото

Призив към "Напоителни системи" Плевен да поемат оговорност за поддържането и наблюдението на дигата при село Дъбован отправи кметът на населеното място Таня Жорова. Притеснената ръководителка на селото отправи апела си в интерю за Дарик. Според нея, ако водите на река Дунав пробият дигата, селото ще бъде залято, тъй като е в ниското, под нивото на защитното съоръжение.

Реално за сега няма опасност, посочи тя, защото водата е още в основата на дигата. Проблемът според Жорова е, че повече от 20 години съоръжението не е поддържано, има дупки от язовци в основата, а също и остатъци от стари инсталации на «Напоителни системи», които не са надеждно тампонирани. «Ако се покачи още нивото на Дунав това значи, че в близките десет дни сами трябва да си организираме група за наблюдения. Ще следим за пробиви, които да запушваме навреме, преди нещата да станат неконтролируеми», каза още Таня Жорова. Разтревоженият кмет допълни, че трябва сами да се справят с проблема, въпреки че дигата е държавна собсвеност и е под опеката на «Напоителни системи».

«Те нямат пари и специалисти, нито пък се ангажират нещо да направят, но поне да пратят техни хора, които да огледат дигата, да набележат рисковите участъци и да извършават непрекъснато наблюдение», поиска кметът на Дъбован. Подробности чуйте в прикачения файл....