Източват язовир в Априлци - заплашва да залее част от града
Източват язовир в Априлци - заплашва да залее част от града / dariknews.archive

В срок от два месеца язовир „Черешов дол" в гр. Априлци трябва да бъде изпразнен, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Ловеч. Предписание за това е дадено от Държавна агенция „Метрологичен и технически надзор" след извършена проверка в края на февруари. Причината - водоемът е потенциално опасен, тъй като се намира непосредствено над Априлци и при скъсване на стената може да залее част от града.

Язовир „Черешов дол" е с площ от около 15 дка и приблизителен обем от 50 хил. кубика. Строен е от някогашното АПК в града. В момента е с неустановена собственост. Според юристите на областната управа няма пречка той да бъде актуван като общинска собственост, но досега това не е направено. Без правно основание водоемът през последните години се стопанисва от местно ловно-рибарско сдружение, което е наблюдавало водния обем и почиствало язовирната стена. От сдружението били осигурили и възможност да се изпуска вода чрез поставяне на тръба и спирателен кран.

Проверката обаче констатирала, че състоянието на язовира не е добро. Преливникът е увреден, а изпускателят не работи. По информация на служител от общината шахтата на изпускателния кран е дори бетонирана. Има съмнения за просмукване на вода през стената.
Междуведомствените комисии, назначавани със заповед на областен управител през последните четири години, определят язовира като потенциално опасен в предаварийно състояние и предписват пълното му изпразване. Тези предписания обаче не са изпълнявани и към февруари т. г. язовирът е пълен и прелива.

Списъкът на потенциално опасните язовири в Ловешка област последно е актуализиран през април 2015 г. и в него попадат 25 обекта. От тях единствено язовир „Черешов дол" е с неустановена собственост, останалите са общински или държавни, като държавните са стопанисвани от „Напоителни системи" - Плевен.