Измерват качеството на въздуха в Плевен
Измерват качеството на въздуха в Плевен / Dariknews.bg

Мобилни лаборатории ще измерват качеството на атмосферния въздух в Плевен на 21 и 22 септември. За това информират от РИОСВ Плевен. Инициативата е във връзка с отбелязването на Европейската седмица на мобилността и 22 септември - Европейският ден без автомобили. Мобилните лаборатории за контрол качеството на атмосферния въздух ще извършат замервания на улица "Васил Априлов" в Плевен.

Идеята е да бъдат представени данни за концентрациите на основни и специфични показатели за качеството на въздуха в ден с нормален автомобилен трафик - 21 септември и в Деня без автомобили - 22 септември. Целта е да се покаже вредата от нарастващата употреба на лични автомобили. За осъществяването на инициативата Община Плевен е поела ангажимент да спре движението на моторни превозни средства на улица "Васил Априлов" от сутринта на 22 септември до сутринта на следващия ден. Кампанията ще се проведе под ръководството на Изпълнителната агенция по околна среда съвместно с Регионалната инспекция по околната среда и водите и Община Плевен.

Подобни измервания ще се проведат на територията на някои от най-големите градове в България. Данните ще бъдат обобщени и представени от Министерство на околната среда и водите.