gul
gul / obshtina guljanci
На 4 септември Община Гулянци и НЧ „П. Р. Славейков 1923” организираха тържествено честване на 45 години от обявяването на Гулянци за град. Празникът започна с юбилейна сесия на ОбС гр. Гулянци, на която присъстваха бивши и настоящи кметове, общински съветници, представители на местното ръководство. Сесията започна с химна на Република България и химна на град Гулянци. Председателят на Общинския съвет Огнян Янчев прочете кратка история на града и общината и се обърна към присъстващите с поздрав и призив винаги да работят заедно, рамо до рамо, в името на родния край. Кметът на общината Лъчезар Яков изказа признателност към всички, които през годините са градили и са утвърдили Гулянци като млад и развиващ се град. Той благодари и на действащите в момента кметове на кметства и общински съветници и връчи юбилейни плакети и значки на всички. Вълнуващо приветствие отправи Тодор Дялов – кмет на общината от 1979 до 1983 година. Той рецитира стихотворение за Гулянци, което сам е писал.

gul
obshtina guljanci

Честването на празника продължи в центъра. Свещеноиконом отец Пламен Линков отслужи водосвет за здраве и благоденствие. Кметът на общината издигна знамето на Гулянци и се обърна към жителите на града с благодарност за това, че  въпреки трудностите са избрали да останат и да се трудят за по-доброто бъдеще на Гулянци. Той подчерта, че през последните години общинското ръководство и администрация работят активно за надграждането на постигнатото от предците. „… Инвестираме в инфраструктура и благоустройство, грижим се да осигурим добри условия за децата в училището и детската градина, успяваме да опазим и развием общинската болница…” – заяви кметът на общината и завърши с думите: „Всичко това не би имало смисъл без Вас, уважаеми съграждани. Вие сте вдъхновението и двигателя! Честит празник, Гулянци!”. Последва богата музикална програма с участието на Певческата група при Клуба на пенсионера и Клуба на хората с увреждания и самодейни колективи и изпълнители при НЧ „П. Р. Славейков 1923” гр. Гулянци. Концертът завърши с разрязване на празничната торта, която особено зарадва децата на площада. Атрактивна и пъстра част от честването беше инициативата на Центъра за обществена подкрепа гр. Гулянци. Екипът и децата подредиха изложба на тема „Гулянци – вчера, днес и утре”, с която представиха своето виждане за родния град.

gul
obshtina guljanci

Вечерта любимите на публиката изпълнители от Гулянци Стефани Борисова, Бисерка Венкова и Огнян Янчев изнесоха концерт под надслов „Звездите на Гулянци под звездите”. Кметът на общината Лъчезар Яков поздрави младите хора за това, че прославят Гулянци в цялата страна и им връчи почетни плакети и подаръци, които винаги да им напомнят за родния град. Почетен плакет получи и секретарят на читалището Анета Атанасова, за това, че екипът и самодейците поддържат културния живот в общината и са двигател и част от всяка инициатива и събитие.
Последните празнични часове преминаха неусетно с изпълненията на младите певци и с кръшните хора на обичаната народна певица Славка Калчева. Честването на 45 години град Гулянци завърши подобаващо с тържествена заря.