Една ефективна и две условни присъди за тежък побой при кражба на слънчоглед
Една ефективна и две условни присъди за тежък побой при кражба на слънчоглед / dariknews.archive

С решение от 6 октомври, Окръжният съд в Плевен осъди трима по дело за кражба на 500 кгслънчоглед. Престъплението е било съпроводено със средна телесна повреда за представител на собственика на селскостопанската продукция. Единият от осъдените е непълнолетен.

Подсъдимият Т.Т. е признат за виновен за това, че на 1 септември 2014 г. в землището на плевенското село Къртожабене, при условията на опасен рецидив, в съучастие с Т.М. и непълнолетния А.М., е откраднал 500 кг слънчоглед на стойност 250 лв., собственост на дружество със седалище град Плевен и представлявано от Д.М. Последният заварил извсършителите на мястото на престъплението. Тримата употребили сила срещу Д.М., като му нанесли удари с дървени колове, с което му причинили средна телесна повреда - фрактура на кост на палеца на дясна ръка, което довело до трайно затруднение на движението на десен горен крайник.

За извършеното деяние Окръжният съд постанови за подсъдимия Т.Т. ефективна присъда от 4 години затвор при първоначален строг режим като при изтърпяване на присъдата ще бъде зачетено времето, в което Т.Т. е бил предварително задържан, считано от 4 септември 2014 година.

Със същата присъда съдът признава за виновен и подсъдимия А.М., който към датата на престъплението е бил непълнолетен - навършил 16-годишна възраст, но е можел да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.
А.М. е осъден условно на 1 година и 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. На основание чл.67, ал.4 от НК след влизане на присъдата в сила трябва да бъде уведомена и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Плевен, която да организира полагането на възпитателните грижи по отношение на непълнолетния А.М.

Съдът признава за виновен и третия посъдим по делото - Т.М. Той също получава условна присъда - 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

Освен присъдите тримата подсъдими трябва солидарно да заплатят на гражданския ищец Д.И.М. сумата от 5 000 лева за претърпените в резултат на извършеното престъпление неимуществени вреди, заедно със законната лихва, считано от 1 септември 2014 г. до окончателното й изплащане. За сметка на триото са и деловодните разноски по делото.

Решението на Окръжен съд - Плевен може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.