Две станаха жертвите на наводнението в Мизия-издирват 10 души
Две станаха жертвите на наводнението в Мизия-издирват 10 души / dariknews.archive

Две са вече жертвите на потопа в град Мизия. "Факт е кончината на възрастен мъж, родител на наш служител", заяви пред Дарик главен комисар Николай Николов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

По-късно стана ясно, че при водната стихия е загинала и възрастна жена. Тялото й бе открито в хода на спасителната операция. „Очакваме водата да се оттегли и да започнем да претърсваме развалините на рухналите тази нощ жилищни сгради, които са десетки. Дано не продължим с тези лоши новини", добави той.

Ситуацията в Мизия продължава да бъде тежка, все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евакуираните.Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев, който пристигна в наводнения от придошлата река Скът град.

„До момента има данни само за един загинал в наводнението, 60-годишен мъж, който е отказал да напусне къщата си и да се евакуира", потвърди и министърът, цитиран от БТА.

Евакуирани са около 500 души, но в Мизия има близо 3000 жители. "Имало е и гости, защото вчера е бил денят на града. Имало е организирани събития по този повод. Въпреки предупрежденията, са се провеждали тези мероприятия. Може би в случая е проработило прословутото наше: „Това на мен няма да ми се случи". Или може би не са повярвали на властите, че ще е толкова тежко положението, но е факт, че много хора са отказали да се евакуират", обясни Николов.

По думите му се очаква помощ от БЧК - храна, напитки, одеала, както и да се настанят хората на топло място.