Две шепи вода ще носят в Троян
Две шепи вода ще носят в Троян / снимка: Интернет

Eкоинициатива наречена "Две шепи вода" подготвят от троянското училище "Св. Климент Охридски", съобщи Ваня Иванова, учител по химия в училището. Идеята е чрез жива верига от хора да се докоснат две води, идващи от противоположни точки на Троянския балкан - Червената локва на връх Козя стена и пещерата "Топля" в землището на село Голяма Желязна. Според организаторите срещата на двете води трябва да се случи на централния троянски площад на празничния 22 септември - Ден на независимостта.

Вече са приготвени две стари кратунки за вода. Едната ще донесе вода от езерото Червената локва, намираща се по маршрута от хижа Козя стена за Троянския проход. Там водата извира от билото на Балкана. Другата кратунка ще носи вода от пещерата "Топля", откъдето тръгва едноименната река.  Разстоянието между двете места в Балкана е около 70 км, обясни Ваня Иванова.

Желаещите да се включат в екоинициативата и да станат част от живата верига ще се съберат в 7.00 часа на площада в Троян. Участниците ще бъдат разделени в две групи: едната ще потегли към Червената локва, а другата - към пещерата "Топля". Транспортът е подсигурен, но желаещите могат да се включат в отделните отсечки и с велосипеди, ролкови кънки, скейтбордове или пеша, обясни Ваня Иванова. Всеки участник ще бъде поставен на определено място, като по този начин ще се формира живата верига. Тогава ще започне щафетното предаване на вода от езерото Червената локва и карстовия извор при пещерата. Организаторите напомнят в специално обръщение, че трябва да се спазват правилата в планината и да се избере най-подходящата екипировка.

Тези, които не могат да се включат в живата верига, но имат интерес към събитието, могат да отидат на площада в 16.00 часа, за да посрещнат "двете шепи" вода. Там е предвидено да има дефиле с кобилици и менци с вода, а за децата - състезание по пренасяне на вода и пълнене на балони с вода.

Организаторите от училище "Св. Климент Охридски" имат и още една идея -  за арт-инсталация "Чадърите". Те са поканили троянци да донесат на площада свои стари чадъри, които да превърнат в картина или плакат чрез рисунки и текстове. Най-оригиналните ще бъдат наградени, а всички ще бъдат включени в инсталация, която ще се заснеме отвисоко.

Екипът, който трябва да реализира този екопроект, е от ученици от 10 до 12 клас на СОУ "Св. Климент Охридски". Те са намерили вече подкрепа от другите деца от училището, както и от две детски градини - в Орешак и Троян. От Планинската спасителна служба са обещали да обезпечат прехода в Балкана. Макар, че проектът стартира без осигурено финансиране, той е намерил вече покрепа и от Музея на занаятите, общината и фирми от Троян.