Два медала за плевенските шахматисти от Държавното в Слънчев бряг
Два медала за плевенските шахматисти от Държавното в Слънчев бряг / pleven.21

С два медала, две четвърти, две пети и едно шесто място се завърнаха най-малките шахматисти на СКШ "Плевен 21" от първенствата по класически шах, ускорен шах и блиц. Плевенският клуб се представи с 6 свои състезатели в три от възрастовите групи. Те изиграха три турнира и общо по 23 партии в рамките на 7 дни, от 24 до 31 май, ръководени от своята треньорка мс Христинка Илиева.

Шампионатът започна с надпреварата по ускорен шах, където по регламент състезателите играха 7 кръга и имаха по 20 минути за мислене. Най-добре на тази контрола се представи Валентин Митев, който при момчетата до 10 години спечели бронзов медал с актив от 5,5 точки в конкуренцията на 50 състезатели от цялата страна.

При момичетата до 10 години малко не достигна на Кристина Апулчева да стане трета и с 3,5 точки от 6 партии се нареди четвърта.
Момчетата до 8 години загатнаха за своя потенциал, бореха се на първите дъски, но липсата на опит ги лиши от призови места. Иван Червенков зае 12 място, Пламен Василев е 14-ти, Кристиан Милев зае 16 място, всички с по 4 точки в конкуренцията на над 50 участници.

На 5 минутната контрола блиц имаме сребърен медал, спечелен отново от Валентин Митев. Момчето загуби само една партия от шампиона Цветан Стоянов. Отлично се прояви и Захари Иванов, който натрупа 5 точки, но те не му стигнаха за третото място и остана четвърти по показател.
При момичетата Кристина Апулчева отново събра 3,5 точки от 6 възможни и с тях зае петото място.
Най-добро класиране при момчетата до 8 години направи Иван Червенков. Той спечели 5 точки от 7 възможни и се нареди на пета позиция.

Първенството по класически шах стартира на 26 май. То трябваше да определи осемте национални състезателя, които ще представят страната ни на Световно и Европейско първенство.

Два медала за плевенските шахматисти от Държавното в Слънчев бряг
netinfo

Надеждите на СКШ "Плевен 21" за спечелване на квота бяха свързани с момчетата до 10 години, където се състезаваха Валентин Митев и Захари Иванов. За съжаление много ранни загуби от далеч по-неопитни шахматисти ги вкараха в ролята на догонващи. В средата на турнира те бяха безупречни и при евентуални победи в последния кръг, щяха да спорят за бронзовия медал. Но момчетата не издържаха на силната конкуренция, загубиха партиите си и се наредиха шести и десети , съответно с по 6 и 5,5 точки. В тази възрастова група победи Цветан Стоянов, който направи 100 процентов резултат 9 от 9.

При момичетата Кристина Апулчева бе далеч от борбата за медали и с 3,5 точки от 7 възможни зае 8-мо място. Натрупаният опит на първенството ще помогне на малката плевенчанка, която през следваща година остава в тази възрастова група,но вече с реални шансове за титлата.
Осемгодишните момчета на клуба след шестия кръг заемаха позиции в призовата шестица, но и те не издържаха на напрежението, допуснаха грешки и се класираха извън десятката. Пламен Василев е 14-ти с 5,5 точки, Иван Червенков е 16-ти с 5 точки, а Кристиан Милев е 22-ри с 4,5 точки.

За първи път от 12 години насам, плевенските шахматисти се завърнаха без спечелена квота от Държавните финали. Но децата и тяхната треньорка не са загубили кураж и амбиция, и сега активно се готвят за международния фестивал "Надеждите на света", който ще се проведе за единадесети път в кк "Св. Константин и Елена" от 24 юни до 3 юли.

Два медала за плевенските шахматисти от Държавното в Слънчев бряг
netinfo