Дискутираха НАТУРА 2000 в Плевен
Дискутираха НАТУРА 2000 в Плевен / netinfo
Философията на НАТУРА 2000 не е да забранява, а да предлага възможности за устойчиво развитие. Това разясниха заместник-министрите на екологията Йордан Дардов и Чавдар Георгиев на провелата се днес в Плевен среща с представители на областните и общински администрации, неправителствени организации и граждани от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

В рамките на дискусията беше припомнено, че местният интерес ще бъде водещ при определяне на режимите в защитените зони по НАТУРА 2000. Това щесе постигне чрез обществени обсъждания при разглеждане на заповедите за зоните за птиците и така ще бъдат определени конкретните граници и режими. По всеки проект на заповед обществеността ще има възможност да направи своите предложения и да изкаже възражения.

По време на срещата беше посочено още, че включването на земи в екологичната мрежа не променя собствеността им и че категорична забрана за строителство на тези зони няма да има. За инвестиционните намерения в тях ще се прави специфична оценка за влиянието върху опазвания в защитената зона вид.