Декларация до Бойко Борисов изпращат жителите на Белене
Декларация до Бойко Борисов изпращат жителите на Белене / archiv.DarikNews

Декларация до министър-председателя на Република България, Бойко Борисов и до Министерски съвет изпращат жителите на Община Белене. Тя бе огласена на общоградска среща в крайдунавския град, в която участваха народният представител от Коалиция за България Румен Петков, председателят на Областния съвет на БСП - Плевен Васил Антонов, Весела Лечева, издигната за член на НС на левицата от Белене.

В документа се настоява, да се намери частен инвеститор за АЕЦ-Белене. "Спирането на проекта ще доведе до увеличаване на цената на тока, до енергийна зависимост на страната ни и до финансови щети от исканите неустойки", каза народният представител Румен Петков. Той е категоричен, че един ден ще се потърси отговорност от правителството за взетото решение за централата.

По-рано днес, Богомил Манчев - председател на Българския атомен форум БУЛАТОМ, обяви в интервю за БТА, че частен инвеститор може да купи проекта АЕЦ „Белене" до края на годината и да поеме плащането на неустойките. Според Манчев, който е и изпълнителен директор и основен акционер в консултантската и инженерингова компания „Риск Инженеринг", купуването на проекта от частен инвеститор би решило проблема с претенциите на руската страна за дължими неустойки.

В региона продължава и подписката с искане за референдум за АЕЦ- Белене. До този момент са събрани 6404 подписа, информира Васил Антонов.