Дарин Ангелов: Промяна в статута на парк Кайлъка би решила редица проблеми
Дарин Ангелов: Промяна в статута на парк Кайлъка би решила редица проблеми / dariknews

Председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов сподели пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен, че вариантът парк "Кайлъка" да премине под обща шапка е обсъждан с предишния областен управител на Плевен и с две от министерствата.

"Реално погледнато, според мен може да се случи такова нещо, но паркът трябва да получи друг статут и от Защитена местност да стане поне парк от национално значение, както например парк "Персина", каза Дарин Ангелов и обясни, че ставайки национален парк, той ще може да получи самостоятелност и да има собствен бюджет и администрация.
"Нека да помислят и областният управител на Плевенска област да разговаря със съответните хора и министерства", каза Ангелов и посочи пример с Плевенска филхармония и Драматичния театър в Плевен за финансирането на които, част от средствата са от Министарството на културата, а другата част ги осигурява общината.

"Не смятам, че този парк може да бъде нещо много сериозно като финансово перо, при положение, че има Национални природни паркове със стотици квадратни километри като Централен Балкан" и други.

Относно възможността Община Плевен да предприеме стъпки по този въпрос, председателят на Общинския съвет каза: "Ние можем да инициираме разговор, но това е работа на държавата и ако тя реши, да прехвърли своята собственост от Защитена местност в Национален парк". Дарин Ангелов каза, че използва момента и чрез медиите подсказва тази идея на областния управител, който да провери, какви са реалните възможности за осъществяването й.