Четирима роми застават пред съда за жестоко убийство в Нежовец
Четирима роми застават пред съда за жестоко убийство в Нежовец / dariknews.archive

На 15 и 17 юли, Окръжен съд-Плевен ще разглежда случая с жестокото убийство на 63-годишен плевенчанин, убит през февруари на 2011 година в местността Нежовец край Плевен. Извършителите бяха разкрити преди около година, като тогава от прокуратурата и полицията обявиха, че престъплението е дело на знакова за района престъпна група, специализирала се в грабежи.

Като подсъдими за убийството пред Темида застават четирима мъже от ромски произход, живущи в съседни на Плевен села. Те са на възраст между 30 и 45 години, нямат и един ден официален трудов стаж и нито лев законен трудов доход. Част от групата е и пети, който излежава вече присъда за друго престъпление в затвора. Подсъдимите са К.С., И.А., М.С. и М.А., и всичките от село В., и Ю.Х. от село Б.

На 17 февруари 2011 г. групата нахлула късно вечерта в дома на 63-годишния Любомир Цаков, който според разследващите е бил наблюдаван от нападателите си дълго време преди това. Мъжът е нападнат във вилата си в местността Нежовец и е бил пребит до смърт с дървени предмети, за да каже къде има скрити пари. Той отглеждал животни и крадците предположили, че държи пари във вилата от продажбата им. След като не намерили това, което търсят, петимата нападатели задигнали, каквото каквото имало под ръка - дебитни карти, мобилен телефон и оръжие. Лекарската експертиза е показала, че жертвата е починала от посттравматичен шок, което означава тежък побой.

Ако четиримата подсъдими бъдат признати за виновни от съда по обвинението за грабеж с убийство, ги очаква наказание от 15 до 20 години затвор или доживотна присъда.

Делото започва на 15 юли от 9:30 ч. в Окръжен съд - Плевен.