Апелативният съд ще гледа отново делото срещу Алексей Зелов
Апелативният съд ще гледа отново делото срещу Алексей Зелов / dariknews.archive

Великотърновският апелативен съд /ВТАС/ ще гледа отново делото срещу бившия зам.-кмет на община Плевен Алексей Зелов, който бе обвинен във вземане на подкуп от 4 000 лв.
Зелов беше оправдан от Плевенския окръжен съд през февруари 2015 г. След протест от Софийската градска прокуратура, която наблюдаваше разследването, делото стигна до апелативен съд.

Великотърновските магистрати са му наложили наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при общ режим, както и да заплати 8 000 лева глоба в полза на държавата. Със същата присъда Алексей Зелов е лишен и от право да заема ръководни длъжности в администрацията на държавни и общински учреждения за срок от 4 години.

Срещу решението на ВТАС са били подадени касационна жалба от подсъдимия и касационен протест от Апелативна прокуратура. По тях във Върховния касационен съд /ВКС/ е образувано дело КНД 1626/2015 г. На 7 юни 2016 г. с решение на ВКС по него присъдата на ВТАС е отменена, а делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд - Велико Търново.

Алексей Зелов бе обвинен в това, че през април 2014 г. в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - заместник-кмет на община Плевен, с ресор „Финанси", е поискал дар, който не му се следва - 10 на сто от общата сума по фактури, по една от които е било извършено частично плащане в размер на 8202,64 лева, издадени от търговско дружество "Пауер Инженеринг" ООД. Въз основа на нея е щял да бъде извършен паричен превод в размер на 40 000 лева към търговското дружество и на 22 април с.г. е получил /приел/ дар, който не му се следва - парична сума в размер на 4 000 лева. Парите били дадени от управителя и представител на търговско дружество "Пауер Инженеринг" ООД С.Х.Р.

Зелов ги получил лично в кабинета си, за да осигури своевременно и по-бързо подписване и изплащане на платежните нареждания от съответните длъжностни лица от Община Плевен, по фактури на обща стойност 40 000 лв. с правно основание договор за възлагане на обществена поръчка с предмет „Поддръжка и ремонт на обществено осветление на територията на Община Плевен".