АЕЦ Белене ще е естествен продължител на развитието на ядрената енергетика в страната ни
АЕЦ Белене ще е естествен продължител на развитието на ядрената енергетика в страната ни / автор: Люба Нинова
АЕЦ Белене ще е естествен продължител на развитието на ядрената енергетика в страната ни
23367
АЕЦ Белене ще е естествен продължител на развитието на ядрената енергетика в страната ни
  • АЕЦ Белене ще е естествен продължител на развитието на ядрената енергетика в страната ни

Първият за Плевенска област Ден на отворените за журналисти врати на общини в региона се проведе през вчерашния ден. Домакин беше община Белене и нейното ръководство начело с кмета Петър Дулев. В срещата участваха и представители на бизнеса в града, както и Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на “Булатом”. “Надявам се, че срещата ни ще допринесе за още по-голяма информираност на гражданското общество по отношение с проекта за изграждане на нова ядрена мощност в Белене, ще популяризира и намеренията на ръководството на Община Белене, заложени в стратегическия план за развитие на общината до 2013 година”, каза кметът Петър Дулев.

В рамките на Деня на отворените врати беше направена специално подготвена презентация за Белене. Най-актуалната тема, разбира се, беше съдбата на втората атомна централа. И докато по върховете на държавата управляващите излизат с различни мнения по въпроса, то местните са единодушни - никой в общината не е против строителството й. АЕЦ Белене е централа, която е нужна на страната ни за нейния енергиен баланс, беше категоричен Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на “Булатом”. Според него също така всяка страна с ядрена енергетика е в известна степен по-защитена в случай на конфликти. Мотивите за това защо АЕЦ Белене трябва да бъде построена, според Станислав Георгиев, чуйте в звуковия файл.

Според Станислав Георгиев нормално беше да се анонсира това, че е нужен нов инвеститор, както и решението на правителството да избере свой консултант, който да отговаря за търга за новия инвеститор. Това, което е притеснително, е, че тези две стъпки, които са абсолбютно нормални и необходими, не се свързват с конкретни срокове, каза още той.

От своя страна кметът на Белене Петър Дулев покани всички, които имат отношение към решаване съдбата на втората атомна централа да отидат на място и ако не друго, поне да имат представа къде точно се намира тя.