85 ловчалии се прегледаха за остеопороза и рак на гърдата
85 ловчалии се прегледаха за остеопороза и рак на гърдата / dariknews.archive

85 човека от Ловеч - 78 жени и 7 мъже, си направиха профилактични прегледи и скринингови изследвания за остеопороза, рак на гърдата, образна диагностика на щитовидната жлеза и ехографска диагностика на коремни органи. Прегледите бяха по програмите „Здраве за всички" и „Женско здраве", информират от пресцентъра на общинската администрация. Диагностиката и консултантската дейност извърши д-р Любомир Дамянов от „Медицински център за човешка репродукция" ООД - София, и председател на Асоциация на българските акушер-гинеколози в България.

Извършени бяха общо 155 прегледа: 45 за профилактика на рак на гърдата, 41 прегледа - образна диагностика на щитовидна жлеза, 23 скринингови изследвания за остеопороза, 35 прегледа за ехографска диагностика на коремни органи и 11 ехографски изследвания на стави.
От профилактичните прегледи се установи, че близо 60% от прегледаните ловчалии имат здравословни проблеми с щитовидната жлеза. Шест жени бяха диагностицирани с кисти на млечната жлеза. Злокачествени новообразувания на гърдите не са установени.

От ехографското изследване на коремни органи при пет жени бе установено заболяване на матката, като две от тях са за оперативна интервенция. Всички с открит здравословен проблем са насочени за допълнителна консултация с личния лекар и преглед със специалист.