483-ма пратени в затвора през 2013 г. от съдилищата в Ловешка област
483-ма пратени в затвора през 2013 г. от съдилищата в Ловешка област / archive.dariknews

483-ма подсъдими са осъдени на затвор през 2013 г. от магистратите в Ловешка област, съобщи председателят на Окръжния съд в Ловеч Антоанета Монева. В четири от случаите те ще лежат повече от десет години. Не всички присъди обаче са влезли в сила, тъй като някои от тях са обжалвани, уточни Монева. Като например 30 години затвор, постановени от Ловешкия окръжен съд за полицая убиец Иво Маринов. Той жали пред Великотърновския апелативен съд, делото е насрочено за този месец. 25 години зад решетките обаче ще лежи убиецът на 10-годишната Радка от Брестница - Емил Динков, неговата присъда е влязла в сила.

През миналата година в четирите съдилища в региона - окръжния и районните в Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит, са съдени общо 914 души. Осъдени са 851, оправдани са 11. С условни присъди са 340 човека, на пробация са осъдени 335.

Магистратите са разгледали общо 10 553 дела. 9363 от тях, или 88,72 на сто, са завършили със съдебен акт. От свършените дела в тримесечен срок са приключили 8473 дела, което е 90,5 % спрямо тях. Има единични дела, които по принцип траят по-дълго - делбените, които са в две фази, или тежките наказателни дела, посочи Антоанета Монева.

Увеличение на постъпилите дела спрямо 2012 г. се забелязва в Окръжния съд и в районния в Троян. Но това се дължи най-вече на т. нар. кампанийни дела - мобилни оператори, ВиК-дружества и др. пускат серийно искания за издаване на изпълнителен лист за нередовните си абонати, обясни Монева. В останалите три районни съдилища има намаление на делата.